Urmărește emisiunea live
Data publicării:

DECLARAȚII Adrian Năstase, lansare carte: "În ultimii zece ani a existat un efort masochist de distrugere a partidelor politice"

Autor: DCNews Team | Categorie: Cultura
WhatsApp

Adrian Năstase, fostul premier român, a lansat astăzi la Hotel Crowne Plaza volumul "Cele două românii". Motivul lansării atât de târzii a cărții, un proiect mai vechi a lui Năstase, a fost legat de faptul că acesta a așteptat încheierea candidaturilor pentru prezidențiale.

La prima sa aparație publică după eliberarea din închisoare, Adrian Năstase a prezentat principalele teme din noul său volum, o lucrare despre polarizarea din societate.

Discursul fostului premier a creat paralele cu situația politică actuală, dar a și punctat anumite subiecte, subliniind faptul că încă mai crede in ideea de idelogie.

"Nu cred în fomule neutre, realizate de independenți, politica presupune partide politice. În ultimii 10 ani, a existat un efort masochist de distrugere a partidelor democratice", a explicat acesta, adâugând că anumite persoane chiar au sugerat revenirea la votul pe liste.

Năstase este de părere că exista o diferență între funcționarii publici și liderii politici, iar cei care au încercat ca, din funcționari publici, să fie oameni politici, "au capotat".

Acesta a amintit de ideea sa din 2002-2003, când a vrut să creeze un institut pentru administrații, al cărui scop era acela de a genera profesionalism în administrații. Însă, proiectul "a fost blocat din teamă".

"M-aș bucura ca lucrurile să fie reluate, la fel cum a fost cu indemnizațiile pentru artiști", a declarat fostul prim-ministru.

Mai mult de atât, Năstase a mai spus că "democrația este mai suportabilă când ai majoritatea", citându-l pe Charles de Gaulle.

Citește și: ADRIAN NĂSTASE, TVR. PRIMA apariție la televiziune

"Ce se mai întâmplă în următorii 10 ani, nu știu"

Acesta a sugerat că ar trebui regândit mecanismul de construire a guvernelor în România.

"Sistemul actual, cel al coalițiilor, este un sistem care nu a dat rezultate. Soluții? Una dintre ele, discutabilă din punctul de vedere al reprezentării democratice, este cea folosită în România interbelică, când se oferea primă electorală partidului care a obținut cele mai multe voturi. În grecia funcționează acest sistem", a declarat Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel