Data publicării:
Adrian Năstase, dezvăluiri după 25 de ani. "Puternică acțiune seismică"
Într-un editorial scris marți, 19 august, Adrian Năstase a făcut o comparație între Turcia și România de acum, dar și din urmă cu 25 de ani.
VEZI ȘI: RĂZBOI POLITIC: Roberta Anastase: Folosește metode comuniste
Fostul premier a povestit și despre prima sa vizită, ca ministru de externe, în Turcia, pe vremea când România încă nu era membră NATO și nici nu făcea parte din UE.
"Prima mea vizită, ca ministru de externe, în 1990, a fost în Turcia. România nu era încă membră NATO, nu făcea parte din Uniunea Europeană și nici măcar din Grupul Vișegrad. Era într-o zonă tampon a Europei, la marginea "Occidentului" și nu era prea clar dacă, în noua organizare a Europei, după Malta, nu urma să fie "inclusă" în sfera de influență a URSS-ului lui Gorbaciov.
După 25 de ani, România a devenit membru al NATO, a aderat la UE și a experimentat cu "succes" Revoluția portocalie. În timpul ăsta, Turcia a trecut de la președintele Ozal la președintele Demirel, la președintele Sezer, apoi la președintele Gül. După o perioadă de criză, a ajuns la creșteri de 8% anual. A fost respinsă de Bruxelles dar și-a dezvoltat un model economic propriu, ambițios, bazat pe proiecte strategice. Rolul premierului Erdogan a fost esențial. A rezistat cântecelor de sirenă ale "primăverii arabe" și a dezvoltat o poziție regională pentru țara sa. De aceea, la alegerile din 10 august, Recep Tayyip Erdogan a fost ales președinte din primul tur de scrutin", a scris Adrian Năstase pe blog, într-un editorial postat și pe Jurnalul.ro.
"În apropierea noastră se află, deci, Turcia, dezvoltând un model (pe care, deocamdată, nu îl comentez) dar și Ucraina care a încercat (de fapt, unde s-a încercat) să se relanseze – pe Euro-maidan – Revoluția portocalie, cu efectele cunoscute. Este clar că, în perioada următoare, "falia" dintre Occident și Rusia dar și Balcanii vor fi sub o puternică acțiune "seismică".
Sper, de aceea, ca, în aceste condiții, "statul de drept" român să-și redescopere preocuparea și pentru economie dar și pentru politică externă. Știu că temele savuroase pentru campania electorală de la noi sunt altele dar poate încercăm să facem un efort pentru a înțelege ce este important pentru viitorul țării noastre", a conchis fostul premier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News