Adrian Năstase analizează provocările din Transnistria
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Adrian Năstase, fostul prim-ministru al României, aduce în atenție provocările majore cu care se confruntă Republica Moldova.

Năstase a subliniat că Transnistria se află într-o situație delicată, iar zvonurile privind posibila includere a sa în Federația Rusă au adus o nouă dimensiune tensiunilor din regiune. El a remarcat, pe blogul personal, că "toate aceste evoluții se petrec pe fondul intensificării încordării dintre Transnistria și R. Moldova", subliniind astfel climatul politic tensionat din zonă.

Fostul prim-ministru a analizat și măsurile economice impuse recent de Republica Moldova împotriva Transnistriei, inclusiv anularea facilităților fiscale și impunerea taxelor vamale pentru companiile din regiune. Năstase a remarcat că aceste acțiuni au dus la o diminuare semnificativă a bugetului Transnistriei, cu o scădere de până la 18%.

În contextul escaladării tensiunilor, liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, a exprimat preocupare față de presiunea politică și economică venită din partea Republicii Moldova. El a evidențiat dificultățile cu care se confruntă regiunea în fața măsurilor restrictive impuse de Chișinău și a subliniat necesitatea unei reacții adecvate din partea comunității internaționale.

În fața presiunii din partea Republicii Moldova, oficialii transnistreni au făcut apel la Rusia pentru sprijin. Adrian Năstase a interpretat această mișcare ca fiind o încercare de a obține susținerea Moscovei în fața amenințărilor percepute din partea autorităților de la Chișinău.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova a urmărit cu atenție evoluțiile din Transnistria, însă a subliniat că nu există date care să indice o deteriorare iminentă a situației. Cu toate acestea, oficialii moldoveni au recunoscut importanța menținerii dialogului și au respins acuzațiile de agresiune din partea autorităților transnistrene.

Adrian Năstase a evidențiat că situația economică precară din Transnistria este exacerbată de provocările militare și politice din regiune. El a subliniat necesitatea unor eforturi concertate pentru a evita escaladarea conflictului și pentru a promova dialogul și cooperarea între părțile implicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel