Adrian Gheorghe (CNAS): Ce este contribuția personală și ce reguli vor fi obligate să respecte spitalele și clinicile private
Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a explicat că este nevoie să se reglementeze măsura contribuției personale pentru a aduce „transparență și predictibilitate” și pentru a stimula inclusiv creșterea competiției în sistemul medical. Proiectul de act normativ care va fi aprobat „foarte curând” prevedere noi reguli pentru spitalele și clinicile din sistemul privat.
„Ce este contribuția personală? Este un element care trebuie clarificat. Contribuția personală este diferența dintre tariful decontat din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și tariful perceput de un furnizor privat pentru rezolvarea unui caz de spitalizare. (...) De ce este nevoie să se reglementeze acest subiect? Pentru a aduce transparență și predictibilitate în modul în care sunt percepute aceste sume”, a afirmat Adrian Gheorghe,președintele CNAS, într-o conferință de presă.
El arătat că prin aceste reglementări, care sunt incluse într-un proiect ce urmează a fi aprobat, se intenționează transparentizarea tarifelor pentru serviciile medicale astfel încât să fie foarte clar cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și cât percepe în plus furnizorul.
„Și în acest moment un asigurat se poate trata în sistemul privat și i se poate deconta de către CNAS din fond. Contribuția personală nu aduce o noutate în sensul introducerii acestei posibilități. Ea există. Diferența este că în acest moment un furnizor privat de servicii medicale nu poate percepe nicio sumă în plus față de acest tarif. Asta înseamnă că nu se întâmplă pe căi legale perceperea acestor sume deoarece trebuie să recunoaștem - și spun asta foarte răspicat - tarifele suportate din fond sunt inferioare costurilor reale de furnizare a serviciilor. (...) Măsurile prevăzute pentru introducerea contribuției personale au rolul de a elimina această zonă gri și de face transparent cât se poate deconta pentru rezolvarea unui caz din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate și cât percepe în plus furnizorul pentru rezolvarea cazului pe categorii de vârstă”, a spus reprezentantul CNAS.
Reguli pentru spitalele private
Adrian Gheorghe a explicat și că, în ceea ce privește contribuția personală, sunt prevăzute trei măsuri „esențiale” care urmează să fie aprobate foarte curând.
„Care sunt aceste trei măsuri: consimțământul exprimat în scris de către asigurat sau reprezentantul legal al acestuia, în funcție de caz, privind furnizarea serviciilor spitalicești medicale și nemedicale de care urmează să beneficieze. Doi - devizul estimativ care i se va înmâna asiguratului înainte de furnizarea serviciului în care i se va detalia lista costurilor la care să se aștepte, iar acest deviz estimativ va fi valabil 5 zile lucrătoare. (...) Al treilea instrument este decontul eliberat la externare care va cuprinde din nou detaliat tariful suportat din fond precum și pe categorii de costuri celelalte costuri suportate prin contribuție personală în afara fondului. (...) Această reglementare reprezintă încă un pas pentru a materializa principiul „banii urmează pacientul” și din nou pentru a aduce mai multă transparență și predictibilitate decât avem acum. (...) Considerăm că un astfel de proiect poate stimula inclusiv creșterea competiției cu beneficii pentru asigurat”, a explicat Adrian Gheorghe, conform DC MEDICAL.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News