Adrian Cioroianu, fost ministru de externe, discurs împleticit. Taxat de internauţi
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
Captură video
Captură video
Fostul ministru de externe al României Adrian Cioroianu a fost taxat de internauţi după ce, invitat la B1 TV, a avut un discurs în care a părut că se împleticeşte. 

Invitat în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Muşat, Adrian Cioroianu a părut uşor "obosit", astfel că urmăritorii nu au ratat ocazia de a-l taxa pe fostul ministru. Acesta a vorbit mai rar decât de obicei, iar, pe alocuri, a părut chiar că se împleticeşte la rostirea unor cuvinte. 

Momentul VIDEO poate fi urmărit mai jos, de la minutul 34:30. 

Adrian Cioroianu, analiză despre alegerile din Franţa 

Întrebat dacă s-a complicat situaţia la alegerile prezidenţiale, Cioroianu a spus că "nu s-a complicat. Suntem în marja de eroare a tuturor sondajelor. În 2017, Marine Le Pen a avut 33%, adică unul din trei francezi a votat pentru dreapta ultranaţionalistă. Asta înseamnă că a votat împotriva minorităţilor, împotriva unei anumite maniere de integrare în statul francez. Unul din trei francezi, acum 5 ani, avea această opinie şi nu văd de ce ne-ar surprinde că astăzi există aceeaşi reacţie. Suntem în primul tur. Eu sunt convins că Macron va câştiga, e exponentul unei Franţe europene, liberale, dar provocările vin din urmă". 

Decontează Macron ezitări în relaţia cu Kremlinul? 

"În relaţia Franţei cu Rusia, a existat un fel de înţelegere tacită că Rusia şi Franţa au interese divergente în Europa. Asta se întâmplă după Al Doilea Război Mondial. Pe această idee a mers preşedintele Macron, că Rusia şi Franţa sunt pe paralele diferite. Eu estimez că va fi câştigătoare ideea asta în al doilea tur. Indiferent câţi bani pune, deşi acum apreciem, vorbim pe supoziţii, Rusia, despre care se spune că ar fi sponsorizat partidul lui Marine Le Pen. Sunt evaluări de presă în acest sens. Dar contează faptul că francezii care sunt de dreapta preponderent vor tinde să fie împotriva unei alianţe deschise cu Rusia", a mai precizat acesta. 

Cine este Adrian Cioroianu 

Adrian Mihai Cioroianu (n. 5 ianuarie 1967, Craiova, România) este un autor, istoric, jurnalist, eseist și om politic român, care a îndeplinit funcția de ministru al afacerilor externe în cabinetul Tăriceanu (în perioada 5 aprilie 2007 - 15 aprilie 2008).

Profesor universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea București, el este autorul mai multor cărți de istorie a României (și în special de istorie a României comuniste). Este cunoscut și în calitate de coautor de manuale de liceu.

Membru al Grupului de Dialog Social, el s-a alăturat Partidului Național Liberal și a fost ales în Senatul României pentru județul Timiș în anul 2004. După aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, el a îndeplinit funcția de europarlamentar, membru în Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) și vicepreședinte al Grupului ALDE din Parlamentul European. La data de 5 aprilie 2007, Cioroianu a devenit ministru al afacerilor externe în guvernul Tăriceanu remaniat. Din 2012 este decan al Facultății de Istorie a Universității din București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel