Data publicării:
Adormirea Maicii Domnului TRADIȚII și OBICEIURI. Ce spune preotul Marțiș despre acestea
Părintele Ovidiu-Ciprian Marțiș a precizat ce trebuie să reținem atunci când vorbim despre tradițiile prilejuite cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.
Când vorbim despre tradiții, în invățătura noastră ortodoxă, există două izvoare importante. Primul este Sfânta Scriptură pentru că este cuvântul întrupat al Lui Dumnezeu și al doilea izvor este Sfânta Tradiție. Sfânta Tradiție reprezintă obiceiurile lăsate de oameni sfinți pentru oameni care doresc să devină sfinți, adică de la cei care au trăit o viață cu Hristos pentru cei care doresc să trăiască o viață cu Hristos. Obiceiurile pot să fie adesea și profane. De multe ori, anumite obiceiuri nu mai derivă din viața sfinților și învățătura bisericii. a spus Pr. Ovidiu-Ciprian Marțiș pentru DC News.
În general, tradițiile au gravitat în jurul bisericii. Legat de zona Transilvaniei, suntem mai săraci în tradiții cu privire la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului pentru că aici s-a așezat atât de bine Imperiul Austro-Ungar, care a sărăcit de tradiții, mai ales zona Clujului. Dar, sunt zone limitrofe foarte bogate în tradiții precum Alba, Maramureș sau celelalte de peste Carpați. Trebuie să reținem faptul că tradiția a venit de la bunicul, bunica, mama, tata, de la părintele din sat, de la oameni care și-au dorit ce este mai bun pentru noi în această lume. Sfântul Ioan Iacob Hozevitul spunea că Bunica, Dumnezeu s-o ierte/ Mi-a semănat de timpuriu/ În suflet tainele credinței/ Și rodul lor mă ține viu. Cine are urechi de auzit, aude și cine are ochi de văzut, vede. Până la urmă, tradiția este înfrățită cu spiritualitatea și înseamnă obiceiul cel bun, viețuire frumoasă unii cu alții. a declarat Pr. Ovidiu-Ciprian Marțiș de la Biserica Ortodoxă Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Florești, Cluj.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News