Admitere liceu 2013: Real sau uman? Vezi programa în funcție de profil
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Site-ul

În clasele a IX-a şi a X-a, atât profilul uman, cât şi cel real însumează 32 de ore de curs pe săptămână. Indiferent că optaţi pentru filologie, ştiinţe sociale, matematică-informatică sau ştiinţele naturii, programa prevede două ore de educaţie fizică şi una de consiliere şi orientare (dirigenţie). Diferenţele apar la distribuţia celorlalte materii.

Profil real

Primii doi ani de liceu cunosc o repartizare egală a orelor pe materii, în cazul profilelor matematică-informatică şi ştiinţele naturii. Orarul săptămânal ar arăta astfel:

- 14 ore de real: 4 de matematică, 3 de fizică, 2 de chimie, 2 de biologie, 1 de informatică şi 2 de tehnologia informaţiei şi comunicării (TIC);

- 16 ore de uman: 4 de română, 4 de limbi străine moderne, 1 de istorie, 1 de geografie, 1 de religie, 1 din aria socio-umană şi 2 de arte – muzică, desen.

În clasele a XI-a şi a XII-a, la profilul matematică-informatică, numărul de ore de română va scădea cu o oră, la fel se va întâmpla şi cu biologia şi chimia, iar artele şi TIC dispar complet din orar. În schimb va creşte numărul de ore de informatică (la 4 pe săptămână) şi apare un număr de 4 până la 6 ore de curriculum la decizia şcolii, care va fi cel mai probabil îndreptat spre opţionale pe zona de real.

În cazul profilului ştiinţele naturii, numărul de ore de chimie şi biologie se păstrează în clasele XI-XII, ba chiar va creşte dacă luăm în considerare că cele 4-6 ore de curriculum la decizia şcolii vor viza şi aceste materii. Dispar complet din orar artele şi TIC, iar numărul de ore de română şi matematică va scădea cu o oră.

Profil uman

În clasele a IX-a şi a X-a, la profilele filologie şi ştiinţe sociale, elevii se vor pregăti săptămânal pentru:

- 19 ore de materii umaniste: 4 de română, 1 de latină, 6 de limbi străine moderne, 2 de istorie, 2 de geografie, 2 de socio-umane, 1 de religie sau istoria religiilor, 2 de arte – muzică, desen;

- 8 de real (2 de matematică, 2 de fizică, 1 de chimie, 1 de biologie, 2 de TIC).

Dacă vă hotărâţi să optaţi pentru filologie, va trebui să ştiţi că în ultimii 2 ani de liceu veţi face cam 20 de ore de uman pe săptămână, fără să punem la socoteala opţionalele. Apare o materie nouă: literatura universală. Se va păstra o oră de educaţie artistică pe săptămână, în timp ce matematica şi informatica dispar complet. Veţi avea o singură oră de ştiinţe şi una de TIC. Cei de la ştiinţe sociale nu vor face literatură universală, însă li se va mări numărul de ore de istorie şi vor trece prin studii sociale. Matematica rămâne în orar cu 2 ore pe săptămână, la fel ca și TIC. Celelalte materii de real sunt însă complet absente. În ultimii 2 ani de liceu, la toate cele 4 profile, programa prevede doar o oră de educaţie fizică pe săptămână.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel