Administrația Trump se ține de cuvânt. Ce se întâmplă cu trupele americane din Afganistan
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Şeful Statului Major al Statelor Unite, Mark Milley, a declarat miercuri că armata americană continuă retragerea trupelor sale din Afganistan, unde preşedintele Donald Trump doreşte să rămână doar 2.500 de soldaţi la jumătatea lunii ianuarie, informează AFP.

Americanii au intervenit în Afganistan în 2001, a reamintit Milley, 'pentru a se asigura că Afganistanul nu va mai fi niciodată un refugiu pentru ca terorişti să atace Statele Unite'.

'Într-o mare măsură, am reuşit, cel puţin până în prezent, să împiedicăm ca acest lucru să se întâmple din nou', a spus el într-un forum online al grupului de reflecţie Brookings Institution. Generalul, care până de curând părea reticent cu privire la reducerea prezenţei militare a SUA în Afganistan, a vorbit despre un 'impas strategic' pe teren între forţele afgane şi insurgenţii talibani.

În timp ce negocierile de pace sunt în curs între cele două părţi, administraţia Trump a decis să păstreze doar 2.500 de soldaţi în Afganistan începând cu 15 ianuarie, faţă de aproximativ 13.000 în urmă cu un an. Acest contingent redus va permite SUA să păstreze două baze principale şi alte câteva secundare, a spus Mark Milley.

Donald Trump, care a promis că va pune capăt 'războaielor nesfârşite' ale SUA, l-a demis la începutul lunii noiembrie pe ministrul apărării, Mark Esper, care şi-a manifestat reticenţa faţă de accelerarea retragerii americane din Afganistan. El a fost înlocuit la conducerea Pentagonului de Chris Miller, mai favorabil reducerii prezenţei trupelor SUA în Afganistan.

'În prezent implementăm această decizie. Ce se va întâmpla în continuare va depinde de noua administraţie', a spus generalul Milley. Preşedintele ales Joe Biden urmează să preia oficial funcţia de preşedinte al SUA pe 20 ianuarie, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel