Data publicării:

Administrația Biden încearcă să prevină Rusia să plaseze arme nucleare în spațiu

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Administrația Biden este în discuții cu Rusia și națiunile aliate pentru a încerca să prevină Moscova să poziționeze o armă nucleară spațiu, a declarat vineri un oficial senior al Pentagonului.

Oficialii americani folosesc Organizația Națiunilor Unite și țări precum China și India pentru a încerca să convingă Moscova să renunțe la planurile sale de a testa lansarea unei arme spațiale. Aceste conversații s-au accelerat în ultimele săptămâni după dezvăluirea publică a dezvoltărilor spațiale ale Rusiei, relatează POLITICO.

Discuții în curs: Până în februarie, oficialii au spus că, deși au abordat Moscova pentru a negocia, nu au avut conversații substanțiale cu Rusia despre intențiile sale.

Dar John Plumb, secretar adjunct al Apărării pentru politica spațială, a declarat vineri reporterilor că Washingtonul este în discuții cu Rusia despre planurile de armament — o confirmare aparentă că Moscova cel puțin discută despre subiect.

Plumb a spus că, deși nu există "nicio amenințare imediată" pentru Pământ din partea desfășurării de către Rusia a armelor nucleare antiespațiu, "ne angajăm cu aliații și partenerii și cu Rusia, pentru a-i convinge că acest lucru nu este responsabil".

A adăugat că, deși era optimist că aceste conversații în curs fac progrese, era "neclar" dacă președintele rus Vladimir Putin fusese convins, subliniind că Putin era "cel care lua decizia finală" în această privință.

Un oficial american a confirmat că administrația era în contact cu Moscova despre arma sa spațială și i-a îndemnat să nu meargă mai departe. Dar Washingtonul nu este în negocieri active și formale cu Rusia, a spus oficialul.

Îngrijorări sporite: Comentariile lui Plumb vin la două luni după ce președintele Comitetului de Informații al Camerei Reprezentanților, Mike Turner (R-Ohio), a stârnit îngrijorări în întreaga Washington, D.C. când a emis o declarație avertizând cu privire la o "amenințare serioasă la securitatea națională".

Informațiile se refereau la faptul că Moscova lua măsuri pentru a plasa rachete nucleare antiespațiu, așa cum a raportat anterior POLITICO. Plumb a declarat reporterilor că nu fusese avertizat cu privire la acea declarație și că a fost "puțin surprinzător, mai ales pentru că s-au programat" alte informări "cu privire la amenințare pentru legislatori.

Expunerea publică a amenințării a lăsat și oficialii americani îngrijorați că discuțiile cu Moscova pentru a-i descuraja să plaseze aceste arme în spațiu au fost puse în pericol.

Cooperare internațională: În ceea ce privește colaborarea cu aliații și partenerii, Plumb a subliniat eforturile la Organizația Națiunilor Unite de către SUA pentru a reafirma angajamentul față de Tratatul Spațiului Cosmic din 1967, care interzice utilizarea rachetelor nucleare în spațiu. El a menționat că SUA se concentrează pe aplicarea "normelor" în spațiul cosmic, nu pe noi tratate.

Purtătorul de cuvânt pentru Securitate Națională, John Kirby, a declarat săptămâna aceasta că SUA au susținut o rezoluție la ONU care ar avertiza țările împotriva plasării armelor nucleare în orbită și a spus că Washingtonul îndeamnă Rusia să semneze.

Putin a spus în ultimele zile că nu are "nicio intenție" de a lansa o armă nucleară în orbită decât dacă Rusia ar fi amenințată direct. Oficialii americani spun că nu există nicio indicație că o lansare sau testare rusă este iminentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel