Data publicării:
Adio Roger Moore, de şapte ori James Bond
De la Brett Sinclair la James Bond, trecând prin Sfântul, neuitatul actor britanic, dispărut recent la 89 de ani, a încarnat mereu apărătorii văduvelor şi orfanilor. Întotdeauna cu umor, distincţie şi sângele rece al unui adevărat gentleman englez.
De la Brett Sinclair la James Bond, trecând prin Sfântul, neuitatul actor britanic, dispărut recent la 89 de ani, a încarnat mereu apărătorii văduvelor şi orfanilor. Întotdeauna cu umor, distincţie şi sângele rece al unui adevărat gentleman englez.
Numele lui a fost Moore. Roger Moore. A fost, fără urmă de dubiu, cel mai iubit James Bond după Sean Connery. Elegant şi întotdeauna distins, oglindă a vestitului umor englezesc.
“Cu inima grea anunţăm decesul tatălui nostru iubitor, Sir Roger Moore, în Elveţia, după o scurtă, dar curajoasă luptă împotriva cancerului”, scriau copii lui, Deborah, Geoffrey şi Christian.
Aşa cum îi plăcea să amintească adesea, şi-ar fi petrecut existenţa “jucând boy-scouts”.
De la serialul Ivanhoe, după Walter Scott la James Bond de Ian Fleming şi la Simon Templar, Sfântul, după romanele lui Leslie Charteris, fără a uita, desigur serialul-cult The Persuaders, în care l-a întruchipat cu distincţie şi dezinvoltură pe spiritualul aventurier Lord Brett Sinclair, alături de Tony Curtis, Roger Moore a ştiut întotdeauna să încarneze de minune o anumită idee despre gentlemanul englez. Chiar dacă The Persuaders n-a avut mare succes în Statele Unite şi a fost oprit după un singur sezon, el a făcut înconjurul planetei. Lord Brett Sinclair, gentlemanul playboy încarnat de Roger Moore şi numit ironic “Majestatea Voastră” de către ireverenţiosul său complice Tony Curtis, a rămas în amintirea unei întregi generaţii.
Născut la 14 octombrie 1927 în sudul Londrei, cu un tată poliţist şi o mama casieră şi apoi casnică, tânărul Moore s-a întolat în Royal Army Service Corps la 18 ani, comandând un mic depozit în Germania de Vest. În această perioadă a suferit un grav accident de maşină, sodat cu o fractură de maxilar. Când s-a întors în Marea Britanie s-a hotărât să studieze la Royal Academy of Dramatic Art. Acolo a întâlnit-o pe actriţa Lois Maxwell, viitoarea Moneypenny din saga James Bond.
Dacă cinema-ul l-a atras foarte devreme, apărând în Cezar şi Cleopatra, cu Vivien Leigh, realizat în 1945 de actorul şi regizorul ungur Gabriel Pascal, a cunoscut succesul mai ales în televiziune.
După război a încercat zadarnic să-şi construiască o carieră la Hollywood înainte de a se întoarce în Anglia în anii 50 şi de a obţine rolul principal din Ivanhoe.
A jucat în Piccadilly Incident de Herbert Wilcox (1946) sau Paper Orchid de Roy Ward Baker în 1949 şi MGM i-a propus un contract pentru The Last Time I Saw Paris de Richard Brooks (1954) şi Diane de Poitiers de David Miller (1956).
Screen Gems Television (qui est une filiale de la compagnie hollywoodienne Columbia) şi Societatea britanică Sydney Box Production a lansat, în 1958, producţia unui serial adaptat vag după romanul Ivanhoe deWalter Scott. Moore a jucat rolul nobilului cavaler Sir Wilfrid Ivanhoe, întors din Cruciadă în Anglia malefică a prinţului Ioan. A devenit o icoană a televiziunii pentru copii. A jucat apoi şi în două seriale americane: The Alaskans (1959-1960) şi mai ales Maverick (1957-1962), în care a fost Beauregarde.
Seria istorică de 39 de episoade Ivanhoe, l-a lansat de fapt între 1958 şi 1959. A continuat cu Sfântul, un serial poliţit care a încântat întreaga lume, între 1962 şi 1969. Rolul lui Simon Templar i-a asigurat o notorietate internaţională.
Între timp, în cinema, prietenul său Sean Connery a jucat rolul celebrului spion al planetei, James Bond, o culme a acestei meserii care se desfăşoară în umbră. Obosit de rolul care i-a adus gloria, Connery a renunţat la el, după Les Diamants sont éternels, în 1971. Doi ani mai târziu, Roger Moore preia ştafeta şi îl întruchipează de şapte ori pe celebrul agent secret creat de Fleming cu 20 de ani înainte.
“Mi-am petrecut viaţa trecând dintr-un costum în altul, de la armura lui Ivanhoe la smokingul lui James Bond, fără a înceta să dau viaţă unor eroi duri, valoroşi apărători ai văduvelor şi orfanilor”, afirma el cu umor. Când a fost întrebat care este diferenţa dintre interpretarea lui în James Bond şi cea a lui Sean Connery, Moore a răspuns: “Cred că eu aduc o tuşă de umor suplimentar personajului şi o relaxare tipic britanică. Sean, care este scoţian, a impus un James Bond mai brutal şi periculos. Când eu ameninţ un personaj negativ că îl ucid, ai impresia că îl invit să bem un pahar la bar. Când îl ameninţă Sean, o crezi cu adevărat!”
Între 1973 şi 1985, Roger Moore a intrat deci în pielea lui James Bond. De la Vivre et laisser mourir la Dangereusement vôtre, el a popularizat personajul 007 cu întreaga eleganţă de care era capabil.
Lăsând la o parte câteva infidelităţi, ca The Wild Geese de Andrew V. McLaglen sau The Cannonball Run de Hal Needham, cariera lui Roger Moore s-a axat în întregime pe celebrul spion în serviciul Majestăţii Sale. A construit un James Bond indestructibil, plin de seducţie, de lejeritate, foarte britanic, şi cu acea sprânceană ridicată ce a devenit marca acestui personaj care dansează printre gloanţe. Cu L'Espion qui m'aimait, din 1979, el a ridicat această saga la rang de artă. Ne amintim de Requin (Richard Kiel), răufăcătorul cu maxilarul de oţel. Cu precizie şi siguranţă, Roger Moore conduce nu numai vestitul Aston Martin DB5, dar şi un Lotus Esprit imaculat care se transformă în submarin de buzunar. Curd Jürgens, un fel de Căpitan Nero machiavelic nu-i va supravieţui. În 1981, saga îl trimite pe Bond printre stele, cu Moonraker. Roger Moore îmbracă ţinuta de astronaut strălucitoare şi navighează pe valul Războiului stelelor, abordând un smoking “patte d'éléphant”, foarte indicat în acea perioadă disco.
În 1983, are loc “războiul Bonzilor”. Sean Connery reia rolul care i-a adus reputaţia în Jamais plus jamais, la concurenţă cu Roger Moore care va câştiga bătălia box-office-ului cu Octopussy, lansat în acelaşi timp.
După ce jucase rolul unui mercenar în filmul de acţiune şi de război The Wild Geese de Andrew McLaglen, cel mai mare succes al său după James Bond, şi apăruse în Bons baisers d'Athènes de George Pan Cosmatos în 1979, Roger Moore îşi va încheia cariera cinematografică în 2013, jucând propriul său rol în Incompatibles, de Paolo Cedolin Petrini.
În anul următor va apărea şi în ultimul său serial, jucând, de asemenea, propriul rol în The Life of Rock With Brian Pern.
Playboy pe ecran, Roger Moore a avut numeroase cuceriri şi în viaţă. S-a căsătorit de patru ori. “O soţie bună este cea mai bună reţetă de a te păstra în formă”, explica el în 2004. Italianca Luisa Mattioli, cea de a treia soţie a sa, i-a dăruit trei copii.
Comandor al Ordinului Imperiului Britanic, Ambasador itinerant al UNICEF în 1991, Roger Moore va sfârşi prin a se identifica cu personajele eroice cărora le-a dat viaţă pe ecran, considerând că rolul său cel mai important l-a jucat prin toată lumea în slujba Fondului pentru Copii al Naţiunilor Unite: “El m-a umplut de bucurie şi reprezintă pentru mine mai mult decât obţinerea unui Oscar. Să ridici sprânceana în Bond este ceva, dar să sensibilizezi opnia publică pentru cauza copiilor este mult mai important”, declara el la BBC, în 2003.
De altfel, Roger Moore a fost înnobilat de regina Elizabeth II, în 2003, pentru această misiune şi nu pentru cariera sa de actor.
Să ne amintim, acum la dispariţia iubitului actor, de una dintre multele replici-cult din filmele cu James Bond. În Octopussy, Louis Jourdan care juca rolul foarte bogatului Kamal Khan, declara: “Domnule Bond, aveţi supărătorul obicei de a supravieţui”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News