Adio kilometrajului dat înapoi. A intrat în vigoare legea care interzice modificarea neautorizată
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Digital Buggu, Pexels
Fotografie de la Digital Buggu, Pexels
Cei care dau înapoi kilometrajul unei maşini vor fi amendaţi cu sume de până la 5000 lei, conform unei legi intrate luni, 29 mai, în vigoare. 

Potrivit legii, toate valorile indicate de odometrele maşinilor înregistrate sau înmatriculate în România, respectiv de contoarele responsabile cu măsurarea distanţei parcurse se vor regăsi într-un dosar electronic gestionat de Registrul Auto Român şi care va deveni activ de anul viitor. Prin noile reglementări se interzice modificarea voită şi neautorizată a kilometrajului real indicat de odometrul unui autovehicul, iar proprietarul maşinii este obligat să repare sau să înlocuiască acest dispozitiv la un service autorizat.

Dacă apar defecţiuni, în plus, la vânzarea unei maşini, proprietarul va trebui să înmâneze cumpărătorului un certificat eliberat de RAR, în baza informaţiilor din registrul electronic. Documentul, eliberat contra cost, va conţine istoricul citirii odometrului şi date despre implicarea vehiculului într-un accident care a produs avarii grave la sistemul de frânare sau la alte sisteme de siguranţă.

Operatorii economici autorizaţi sunt obligaţi să transmită către Registrul Auto, la fiecare control efectuat, informaţii despre reparaţiile efectuate şi valorile indicate la kilometrajul maşinii. Nerespectarea prevederii se sancţionează cu amenzi între 2000 şi 5000 de lei. Producătorii, importatorii şi distribuitorii care nu transmit la RAR informaţiile legate de campaniile de rechemare a maşinilor din motive tehnice, cu risc important pentru siguranţa rutieră, riscă amenzi de până la 30.000 de lei, scrie Rador. 

Maşinile la mâna a doua se vor mai putea vinde doar cu aviz de la RAR 

Potrivit unui proiect de lege, Registrul Auto Român (RAR) va înființa și va gestiona un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate sau înregistrate în România. În acest registru autoritatea va colecta datele obținute în urma verificărilor ITP. Pe de altă proprietarii de service-uri auto sunt de acum obligați să transmită către RAR informații despre numărul de kilometri indicați de odomentrul mașinii ș datele privind implicarea vehiculului într-un eveniment rutier. Agenții economici vor furniza și informații legate de reparațiile efectuate asupra mașinilor aduse în service-urile pe care le dețin, scrie Promotor.

CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel