Adina Vălean, anunț în PREMIERĂ despre căile FERATE din România, de la Bruxelles. Ce urmează - VIDEO
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 10 dec 2021, 12:57
WhatsApp
 Foto: Facebook Adina Vălean
Foto: Facebook Adina Vălean
Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, a făcut un anunț în premieră la DC NEWS. 

Adina Vălean, comisar european pe Transporturi, a făcut un anunț în premieră, în cadrul dezbaterii "Anul european al căilor ferate în România: este nevoie de Pact Național pe Transporturi Feroviare?", la DC NEWS și DC NEWS TV.

"Pentru România, situația nu se arată deloc bine. Noi suntem pe coridoare de transporturi, dar infrastructura noastră este slab dezvoltată. Săptămâna viitoare, pe 14 decembrie, eu am să prezint un pachet legislativ european care conține cel puțin două lucruri care privesc transporturile feroviare. Unul este revizuirea coridoarelor de transport europene a Regulamentului privind coridoarele de transport, pentru a alinia coridoarele europene cu cele de transport feroviar. România va căpăta, vă spun în premieră, un coridor nou de transport și asta înseamnă că toate investițiile pot fi susținute și focalizate în direcția acestor rețele considerate prioritare.

Metode financiare pentru dezvoltarea rețelei feroviare

Sunt multe metode financiare care pot aduce un sprijin concret dezvoltării infrastructurii rețelei feroviare, de fapt, toate instrumentele europene vor fi focalizate pe feroviar. Connecting Europe Facility care este un instrument direct pe care l-am dat la dispoziție pentru infrastructura de transport. În Planul Național  de Redresare și Reziliență, România are cred că 3,8 miliarde pentru infrastructură de transport, nu mai știu cifra exactă, vă spun cei de la București.

Cu ceea ce vine din Connecting Europe Facility, cu fonduri regionale, cu posibile finanțări dinspre partenerii noștri Banca Europeană de Investiții și alții, cred că se poate investi cu succes și în această privință. Nu se rezolvă foarte ușor pentru că asta reprezintă costuri foarte mari pentru infrastructura feroviară, durează lucrările, dar dacă suntem hotărâți și avem un plan bun de care ne ținem, sunt absolut convinsă că putem face pași importanți în dezvoltarea rețelei feroviare în România, dezvoltare în sensul de modernizare, ridicare și aducere la standarde, că altfel noi avem o rețea feroviară destul de extinsă, spre deosebire de alte țări care o iau de la zero.”, a declarat Adina Vălean, comisar european pe Transporturi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?