Data publicării:

Adevărul despre situația economică din zona euro. În spatele acestor cifre, apare un stat bolnav: Germania

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
O analiză economică Le Monde arată că, de fapt, economia din zona euro este departe de a fi bine, chiar dacă se evită cuvântul ”recesiune”, pe cât posibil. 

Economia europeană se confruntă cu al patrulea trimestru consecutiv de stagnare. După o scădere de 0,1% a produsului intern brut (PIB) în ultimele trei luni din 2022 şi primele trei luni din 2023 (adică definiţia tehnică a unei recesiuni), zona euro a continuat pe aceeaşi tendinţă în trimestrul doi şi totul indică faptul că al treilea a început la fel. "De fapt, creşterea a fost stabilă timp de nouă luni şi ne aşteptăm la acelaşi lucru pentru următoarele câteva trimestre", au spus economiştii UBS într-o notă din 4 iulie.

Desigur, scenariile "dezastru" anunţate în vara lui 2022, când preţurile la gaze crescuseră de cincisprezece ori, nu s-au concretizat. Iarna nu a fost prea rece şi s-a importat gaz lichefiat scump din restul lumii (Statele Unite, Qatar etc.), evitându-se astfel penuria. Cu toate acestea, într-o regiune importatoare de energie precum Europa, ieşirea din pandemia de Covid-19 şi războiul din Ucraina au dus la o creştere bruscă a inflaţiei, cu un vârf de 10,6% în zona euro în octombrie 2022, ceea ce a provocat un şoc pe două fronturi: consumul casnic şi producţia industrială.

Inflaţia s-a înjumătăţit la 5,5% în iunie (faţă de anul trecut), atenuând amploarea impactului asupra gospodăriilor, dar şi Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a majorat semnificativ ratele dobânzilor (de la -0,5% la 3,5% în un an). Creşterea costurilor îndatorării, în special în ţările care au un sistem de credit ipotecar cu rată variabilă (Spania, Italia, Grecia, Portugalia etc.), va încetini treptat economia în a doua jumătate a anului.

În spatele acestor cifre apare un stat bolnav: Germania. Economia sa în primul trimestru a scăzut cu 0,9% faţă de primul trimestru din 2022, în timp ce în Franţa a crescut cu 0,2%, în Italia cu 0,5% şi în Spania cu 1% în aceeaşi perioadă. "Germania, care era economia cea mai dependentă de gazul rusesc, a fost cea care a trebuit să facă cele mai multe ajustări", explică economiştii UBS, conform Rador. 

În detaliu, statisticile PIB din zona euro din trimestrul II nu vor fi disponibile până pe 31 iulie, dar majoritatea datelor pentru aprilie şi mai sunt deja publicate şi confirmă tendinţa: creşterea nu a revenit. Capital Economics prezice o nouă scădere de 0,1%, în timp ce UBS pariază pe "creştere modestă", dar ambele cifre sunt aproape de o stagnare.

În ceea ce priveşte gospodăriile, vânzările cu amănuntul nu au progresat în aprilie şi mai. Cifrele sunt puţin mai bune decât în februarie şi martie, când scăderea a fost accentuată, dar reflectă pierderea bruscă a puterii de cumpărare, cauzată de creşterea preţurilor. "Consumul de bunuri de folosinţă îndelungată ajustat în funcţie de inflaţie este cu 12% sub tendinţa de dinainte de pandemie", subliniază BCA Research.

În ceea ce priveşte industria europeană, recesiunea este acum clar stabilită. Indicele PMI, care măsoară aşteptările companiilor, a raportat o contracţie în iulie pentru a douăsprezecea lună consecutiv. Cele mai afectate au fost fabricile foarte consumatoare de energie (metalurgie, îngrăşăminte etc.).

"Sectorul industrial se confruntă atât cu provocări ciclice, cât şi structurale", spune Angel Talavera de la Oxford Economics. Ca factori negativi, el menţionează în special încetinirea bruscă a creşterii chineze, trecerea de la consumul de bunuri la consumul de servicii şi acumularea de stocuri mari în ultimii doi ani.

În unele cazuri, preţul gazului, deşi a revenit la nivelul de dinainte de conflictul din Ucraina, rămâne de aproximativ trei ori mai mare decât media sa pe termen lung. "Ceea ce înseamnă că, dacă va exista creştere, aceasta va trebui să provină din sectorul serviciilor ș deci în principal din consumul casnic", continuă Talavera.

Aici sunt însă incertitudini. Pe de o parte, inflaţia scade rapid şi ar putea ajunge la 3% până la sfârşitul lui 2023. Pe de altă parte, BCE continuă să majoreze rata dobânzii, cu o creştere de 0,25 puncte aşteptată la sfârşitul lunii iulie, şi poate încă una în septembrie. Nu este deci de aşteptat o redresare economică netă pe termen scurt, notează Le Monde. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel