Iaurtul natural are efecte benefice asupra sistemul digestiv și asupra sistemului imunitar, fiindcă protejează ficatul, combate constipația, previne diareea și stimulează absorbția fierului și magneziului.
Conform directorului Institutului de Cercetări Alimentare din București, Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, iaurtul natural este un aliment obținut prin fermentarea laptelui cu microorganisme probiotice, adică microorganisme vii, care atunci când sunt administrate în cantități adecvate conferă consumatorului o serie de beneficii.
Cercetările efectuate asupra efectelor consumului de iaurt natural bogat în probiotice pot fi rezumate astfel: - contribuie la aprovizionarea organismului cu nutrienți esențiali – vitamine: tiamina, niacina, riboflavina, acid folic, vitaminele B6 și B12; - determină intensificarea absorbției mineralelor în organism, în special a calciului necesar sistemului osos; - contribuie la scăderea concentrației colesterolului sangvin; - atenuează efectele intoleranței la lactoză; - combate apariția diareei și constipației, contribuind la detoxifierea organismului, oferind strălucire și tinerețe tenului; - reface microflora intenstinală distrusă în urma unor afecțiuni gastrointestinale sau prin utilizarea antibioticelor (disbioza); - influențează pozitiv procesul de creștere, în special la copii; - mărește speranța de viață, crescând longevitatea; - suprimă activitatea enzimelor secretate de bacteriile depunătoare asociate cancerului de colon; - intensifică răspunsul imun prin stimularea producției de anticorpi (IgA); - reduce proporția bacteriilor patogene în sistemul gastrointestinal.
Iaurtul probiotic este indicat în următoarele afecțiuni: Enterocolita necrotică, infecție cu Helicobacter pylori, diaree, boala Crohn, constipație, Sindromul intestinului iritabil, cancer colorectal, cancer de vezică urinară, cancer de sân, cancer cervical, infecții ale căilor respiratorii superioare, colesterol seric, tensiune arterială sau alergii.
Produsele lactate – iaurt, kefir, sana – pasteurizate după fermentare nu sunt alimente probiotice, deoarece microflora lor probiotică a fost distrusă în procesul de pasteurizare și nu mai oferă beneficiile caracteristice lactatatelor cu bacili vii – activi. Aceste produse fermentate pasteurizate au termen de valabilitate mai mare de 15 zile, spre deosebire de cele vii – probiotice, care au o perioadă de valabilitate relativ scurtă (1-2 saptamani maximum).
Iaurtul autentic trebuie fabricat numai din lapte proaspăt pasteurizat. Pentru obținerea beneficiilor enumerate anterior, iaurtul trebuie consumat frecvent (chiar zilnic), în cantitate de 100-150 de grame, putând fi combinat cu fibre alimentare. De preferință, iaurtul se consuma pe stomacul gol, neasociindu-se cu alte alimente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Cod Galben de averse, grindină și vânt. Zonele vizate
- Am discutat cu Ioana Fotache, sociolog, despre Nemo, persoana non-binară care a câștigat Eurovision. Tu știai cum trebuie să vorbești persoanelor cu acest gen?
- „Poarta către Infern” din Siberia se deschide. De ce ar trebui să ne îngrijoreze
- Zodia care nu are timp nici să respire în săptămâna 13 - 19 mai. Daniela Simulescu: Vă fac o recomandare / Video
- România, lovită de un ciclon. Elena Mateescu, ANM: Vorbim de temperaturi minime destul de coborâte, lapoviță și ninsoare
- Serialul turcesc “O dragoste” va fi difuzat în fiecare luni și marți, iar “Vinovați de iubire”, de miercuri până vineri, la Kanal D
- Rareș Bogdan și-a prezentat noul ceas rusesc. Cât a costat noua achiziție
- Boala care crește riscul de AVC de 8 ori, iar de infarct de 10 ori. Cristina Pricop, Public Affairs Head Sanofi România: O maladie banală omoară, indirect, prin niște comorbidități care duc la deces
- Tun imobiliar, dus la alt nivel de Valentin Resmeriță, candidat PNL la Primăria Focșani. E de noaptea minții o asemenea tranzacție! Își va trece tot orașul în proprietatea sa?
- Problema foarte gravă cu care ne vom confrunta în curând. Cătălin Radu (Bristol Myers Squibb România): Pandemia de Covid va fi un element mărunt / video