Data actualizării:
Data publicării:

Adevărul despre Casele de Ajutor Reciproc. Cât de rentabile sunt

Autor: Doinița Manic | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Află în articol cât de rentabile sunt Casele de Ajutor Reciproc. 

Alegeri prezidentiale 2024

Tot mai mulți români caută variante pentru investiții cu profit mai mare decât depozitul bancar, potrivit Antena 3 CNN, iar una dintre aceste variante este Casa de Ajutor Reciproc a Salariaților. Aici oamenii pot depune bani într-un fond pentru care se primește dobândă.

Unele CAR-uri oferă chiar și peste 8% dobândă acordată după un an, media la nivel național fiind de 6%. Așa se face că dacă ai un fond de 10.000 lei acumulat pe baza contribuțiilor de peste an, după un an de zile, vei obține în plus 600 lei, însemnând acea dobândă de 6%.

Mecanismul este unul destul simplu. Din contribuțiile adunate se fac în continuare împrumuturi pentru ați oameni, doar că fără atât de multe documente și condiții ca la bancă. Pentru a împrumuta bani sau pentru a depune, trebuie să fii membru.

Adevărul despre Casele de Ajutor Reciproc

"De 27 de ani aproximație contribui. Am scos de vreo trei-patru ori. Ba îi scot, ba mă înscriu iar. E cea mai bună soluție de a strânge niște bănuți aici, că în caz de nevoie, la orice oră ești sigur că poți beneficia de un împrumut", a spus un bărbat.

"Sunt, în multe cazuri, singurele economii pe care le au în caz de boală sau de bătrânețe", spune Voicu Ana Maria, secretar executiv UNCARSR.

Atenție! Există însă și riscuri, capcane mascate sub iluzia unor profituri uriașe. Unele Case de Ajutor Reciproc independente nu sunt controlate sau supravegheate.

"Mai sunt, în același timp și așa-zisele Case de Ajutor Reciproc independente, care nu sunt controlate sau supravegheate de nicio instituție", mai spune Voicu Ana Maria, secretar executiv UNCARSR.

Peste 2.000 de CAR-uri, înscrise în registrul Băncii Naționale

Astfel, cu cât CAR-ul are un istoric mai îndelungat și un număr de membri mai mare, este mai sigur pentru a face o investiție, spun analiștii.

"Și fondul de garantare al depozitelor din sistemul bancar nu acoperă și partea de CAR. Există un registru al CAR-urilor, sunt peste 2.000 de CAR-uri înscrise în registrul Băncii Naționale, dar mai departe, nu intervine cu nimic în supravegherea acestor CAR-uri", spune Irina Chiţu, director comparator bancar.

Casele de Ajutor Reciproc oferă, pe lângă împrumuturi pentru care se plătește aproximativ 15% dobândă, și ajutoare cum ar fi cel de deces sau pentru căsătorie. Potrivit datelor BNR, în acest moment în România sunt 2.467 de Case de Ajutor Reciproc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel