Adevărul despre bullying-ul în școli. Comisarul-șef Nae Alexandru: Când umilința, înjosirea, marginalizarea trec în sfera penală. Cum și cine îndreaptă situația
Comisarul-șef Nae Gabriel Alexandru, șef Serviciu Siguranța Școlară în cadrul Poliției Române a vorbit la Culisele Justiției despre gravitatea fenomenului de bullying prezent, mai ales, în școli.
Bullying-ul în școli reprezintă o problemă serioasă și îngrijorătoare în multe comunități din întreaga lume, din ce în ce mai pregnantă și în România, având consecințe negative atât pentru victime, cât și pentru agresori și martori. Este important să înțelegem că bullying-ul nu se rezumă doar la comportamente fizice, ci poate include și agresiuni verbale. Alarmant este faptul că în unele cazuri extreme, bullying-ul poate duce chiar la gânduri suicidale sau la acte de violență, cum a fost și cazul unui băiat de 8 ani care, în urma episoadelor repetate de hărțuire psihologică la școală, a ajuns în punctul în care și-a dorit să nu mai trăiască.
"Bulling-ul, în cazul elevilor, înseamnă acțiuni repetate asupra unui minor într-un mediu dificil de controlat cum ar fi în școală. Bulling-ul este doar între elevi, nu și între elevi și profesori, spun asta pentru că au fost tot felul de afirmații cum că profesorii ar fi fost victime ale bullying-ului din partea elevilor sau invers. Acest bullying creează o stare de retragere, de umilință, de înjosire, de marginalizare. Dar nu ne sunt aduse la cunoștință până în momentul în care deja se transformă în acte de violență fizică și deja trecem în sfera penalului sau intră în atributul de soluționare al Poliției. Lucrăm și conlucrăm cu colegii noștri de la secția de Poliție care sunt și primii ajunși la fața locului atunci când se apelează 112.
Am avut situații în care un elev, de mai mult timp, a fost continuu jignit, oarecum abuzuri minore, în sensul că nu s-a ajuns la alte violențe - abuzuri psihologice, pentru că asta e bullying-ul - se închisese atât de mult în el încât părinții nu au sesizat, și nici cadrele didactice nu au dat importanță și ajunsese în prag de sinucidere. Am reușit să intervenim și, împreună cu consilierii și psihologii din școală, am îndreptat și acele comportamente din mediul în care avusese loc totul. Situația s-a îndreptat cu ajutorul măsurilor coercitive din partea școlii (pe partea de sancțiuni disciplinare), prin intervenția părinților ai ambilor elevi și o monitorizare mult mai atentă și din partea cadrelor didactice dar și a noastră, a polițiștilor. Cel care face bullying poate să fi fost abuzat, la rândul lui, de unde și dorința, de regulă, să se afirme, să se impună în fața colectivului, să manifeste superioritate și să controleze.
Noi, an de an, facem analize și monitorizăm toate cazurile de violență și pot afirma că, în urma campaniilor pe care le-am desfășurat împreună cu Jandarmeria Română și Agenția Națională Antidrog, numărul cazurilor (n.r. bătăi între elevi) este în scădere" a precizat comisarul Gabriel Alexandru în emisiunea amintită.
Emisiunea completă, aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News