Aderarea Suediei la NATO. Premierul Magdalena Andersson spune că nu este "ceva împotriva Rusiei"
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Oliver Schmid) (
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Oliver Schmid) (
Premierul Suediei Magdalena Andersson a făcut mai multe declarații legate de aderarea la NATO.

Premierul Suediei Magdalena Andersson a declarat că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este „ceva împotriva Rusiei”, informează BBC. Magdalena Andersson a anunțat că partidul său speră să sincronizeze cât mai mult posibil cererea de aderare a Suediei cu cea a Finlandei, scrie Mediafax.

Premierul a declarat că va merge în Parlament cu scopul de a obține sprijin pentru o cerere de aderare la NATO. De asemenea, Magdalena Andersson a spus că există șanse ca îndoielile Turciei cu privire la potențiala aderare a Finlandei și Suediei să fie rezolvate.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat sâmbătă că este „inacceptabil și revoltător” faptul că noii membri potențiali sprijină grupul militant kurd interzis PKK. Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a declarat, duminică, faptul că țara va solicita aderarea la NATO.

Joi, preşedintele finlandez Sauli Niinisto şi premierul Sanna Marin au anunţat la rândul lor că Finlanda va cere aderarea la NATO "fără întârziere" Invazia militară rusă asupra Ucrainei a redeschis dezbaterea în Suedia şi Finlanda cu privire la statutul lor militar. Cele două ţări sunt asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului 'Parteneriat pentru Pace'.

Turcia a amenințat cu blocarea extinderii Alianței

După ce Finlanda şi Suedia şi-au anunţat intenţia de a cere aderarea la NATO, vineri, Turcia a ameninţat să blocheze procesul de extindere a Alianţei nord-atlantice cu cele două state nordice, în condiţiile în care pentru aderarea lor este nevoie de aprobarea unanimă a statelor aliate, scrie Agerpres.

În ce-l priveşte, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a declarat duminică "încrezător" în posibilitatea de a găsi un compromis în acest sens şi că Turcia nu intenţionează să blocheze aderarea celor două ţări. "Sunt încrezător că vom reuşi să răspundem preocupărilor exprimate de Turcia astfel încât procesul de aderare să nu întârzie", a afirmat el. Citește mai multe>>

Vezi și: România, gata să sprijine Finlanda şi Suedia pentru o aderare rapidă la NATO. Mesajul ministrului Bogdan Aurescu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel