Aderarea României la spaţiul Schengen, discutată de ministrul Aurescu și omologul estonian
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Aurescu, mesaj cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. Sursa foto: Agerpres
Aurescu, mesaj cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române. Sursa foto: Agerpres
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut o convorbire telefonică, miercuri, cu omologul său din Estonia, Urmas Reinsalu, context în care cei doi oficiali au avut un schimb de vederi cu accent pe procesul de aderare a României la spaţiul Schengen, stadiul relaţiilor bilaterale, precum şi pe aspecte de actualitate aflate pe agenda internaţională şi de securitate.

Potrivit unui comunicat MAE, ministrul Aurescu 'a transmis aprecierea deosebită pentru sprijinul constant al Estoniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a prezentat demersurile ţării noastre privind atingerea acestui obiectiv, evidenţiind discuţiile recente pe care le-a purtat în acest sens cu partea austriacă, cu Preşedinţia suedeză a Consiliului UE şi cu omologii din majoritatea statelor membre'.

Ministrul Urmas Reinsalu a reiterat 'susţinerea solidă şi fermă a Estoniei pentru aderarea României la spaţiul Schengen şi a asigurat că România poate să conteze pe întreaga disponibilitate a Estoniei de continuare a unui dialog activ cu ceilalţi parteneri europeni pe acest subiect'.

El a mulţumit pentru reluarea participării României, din acest an, la misiunile de poliţie aeriană din regiunea Mării Baltice, ca parte a efortului colectiv aliat de asigurare a securităţii Flancului estic.

Cei doi au avut şi un schimb de opinii privind perspectiva procesului de extindere a NATO prin aderarea Suediei şi Finlandei, pe care ambele state o susţin activ, inclusiv prin demersuri diplomatice, arată MAE.

Au fost abordate şi evoluţiile îngrijorătoare în materie de securitate determinate de agresiunea Rusiei în Ucraina, cei doi miniştri subliniind importanţa coordonării în cadrul organizaţiilor internaţionale, ca parte a eforturilor de sprijinire a Kievului şi de descurajare a statului agresor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel