Urmărește emisiunea live
Aderarea Republicii Moldova la UE. Macron, discuție cu Maia Sandu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Maia Sandu
Sursa foto: Facebook Maia Sandu
Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit despre posibila aderare a Republicii Molodva la Uniunea Europeană (UE).

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat miercuri că dorința Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană este "perfect legitimă", vorbind la o conferință de presă comună cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, scrie Mediafax.

Moldova este unul dintre cele trei state ex-sovietice, alături de Georgia și Ucraina însăși, care au depus cereri de aderare la UE la câteva zile după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie. Solicitarea a venit pe fondul temerilor că țara ar putea fi atrasă în război, din cauza instabilității din regiunea Transnistria, condusă de separatiști pro-ruși și ocupată de trupele ruse de menținere a păcii la granița cu Ucraina.

Franța, care prezidează Uniunea Europeană până la sfârșitul lunii, va contribui la obținerea unui consens între membrii UE pe tema cererii de aderare a Republicii Moldova la bloc, în cadrul unei reuniuni cruciale a Consiliului de săptămâna viitoare, a declarat Macron.

El a descris războiul din Ucraina ca fiind "o amenințare pentru stabilitatea întregii regiuni" și a declarat că Moldova este "deja o țară ancorată în familia europeană".

Macron a declarat că dorește să ajungă la un consens privind acordarea statutului oficial de candidat pentru cele trei țări, adăugând că cererea Moldovei nu ar trebui să fie separată de cea a Ucrainei.

Sandu a declarat că Moldova dorește să devină membră a UE "cât mai curând posibil. Dar suntem realiști și înțelegem că mai avem multe de făcut".

Războiul din Ucraina a complicat integrarea Moldovei în UE, dar reformele au adus Moldova mai aproape de standardele UE, a spus ea.

Franța ajută Republica Moldova

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat măsuri pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă consecinţelor invaziei militare ruse în Ucraina.

"Trebuie să continuăm să oferim susţinerea noastră ţărilor care suferă efectele războiului, în primul rând Republicii Moldova. Franţa are această iniţiativă, prin coprezidarea Platformei de susţinere pentru Republica Moldova: un ajutor de 650 de milioane de euro, dintre care 126 de milioane din partea Franţei", a afirmat Emmanuel Macron prin Twitter, cu ocazia vizitei la Chişinău.

Preşedintele Franţei a exprimat susţinere pentru aspiraţiile europene ale Republicii Moldova. "În două decenii, Republica Moldova s-a angajat într-un imens efort de transformare şi modernizare, prin aspiraţii la pace, stat de drept şi democraţie: în fond, Republica Moldova este ancorată deja în familia europeană", a subliniat preşedintele Franţei.

Maia Sandu: Republica Moldova nu dorește o scurtătură spre UE

Președinta Maia Sandu a afirmat, astăzi, că Republica Moldova dorește o aderare la Uniunea Europeană la care să urmeze toți pașii. 

La forumul GLOBSEC 2022 de la Bratislava, Sandu a arătat că simpla acordare a statutului de candidată nu înseamnă acceptarea Republicii Moldova în UE. "Nu căutăm o scurtătură, ne dăm seama că avem un drum lung de parcurs", a adăugat ea.

Republica Moldova şi-a intensificat eforturile de aderare la UE din cauza temerii că ar putea fi atrasă în conflictul din Ucraina, apreciază Reuters, observând că şi Georgia şi Ucraina au făcut demersuri similiare. Separatiştii din Transnistria au acuzat Kievul de presupuse atacuri armate, explozii şi incursiuni peste frontieră.

Șansă ”istorică” pentru Republica Moldova

Şefa guvernului de la Chişinău, Natalia Gavriliţa, afirmase săptămâna trecută că există o şansă "istorică" de aderare la Uniunea Europeană şi niciun proiect care să apropie Republica Moldova de UE nu trebuie să ia locul drumului către statutul de membru cu drepturi depline.

Preşedinta Maia Sandu i-a informat vineri pe participanţii la conferinţa din Slovacia că în Republica Moldova are loc o reformă a justiţiei şi o luptă împotriva corupţiei, iar primirea ţării în UE ar putea contribui la consolidarea democraţiei.

"Rămânerea în această regiune tampon, în această zonă gri, este o veste foarte rea pentru noi. De aceea încercăm să obţinem de la UE un semnal pozitiv", a mai spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel