Aderarea Republicii Moldova la UE. Tomac: Uniunea Europeană are obligaţia morală şi politică să dea un răspuns CLAR, nu să ezite
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: DCNews
Foto: DCNews
Dacă în iunie Consiliul Europei aprobă cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, va începe apoi negocierea dosarelor. "Republica Moldova are mult de muncă, are nevoie de reforme şi de legi noi, e un proces greoi. Poate dura doi ani sau cinci ani", spune Eugen Tomac, liderul PMP.

Autoritățile moldovene au început să completeze chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la Uniunea Europeană. Au fost formate grupuri de lucru din care fac parte reprezentanți ai Președinție, Parlamentului, Guvernului, societății civile care muncesc asupra documentului. Răspunsurile la chestionar urmează a fi transmise Comisiei Europene. 

Jumătate din cetăţenii Republicii Moldova sunt deja cetăţeni ai Uniunii Europene

Eugen Tomac, liderul PMP, a comentat la DCNews TV situaţia actuală a Republicii Moldova în context european şi a descris paşii care trebuie făcuţi în vederea aderării. "În cazul Republicii Moldova discutăm de o chestiune importantă. Până acum, relaţia UE cu Republica Moldova se limita la faptul că există acord de asociere, că Uniunea Europeană susţine Republica Moldova, dar niciodată nu se punea în discuţie aderarea Republicii Moldova la UE. Contextul războiului a adus un element de noutate şi se numeşte - perspectiva de aderare. Este deja în analiză. Acum trei săptămâni Centrul Diplomaţiei Europene mi-a spus direct că lucrează la foc continuu pentru a viza cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, cerere care va fi discutată în Consiliul European din luna iunie. Deci, suntem la ora actuală în această evoluţie inedită. Din nefericire, până acum, statele estice au fost prinse între aceşti foi giganţi numiţi Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă, iar Republica Moldova, mică aşa cum este ea, de multe ori a fost pusă în situaţia de a fi, pur şi simplu, sărită din jocul geopolitic, tocmai pentru că cele două mari blocuri n-au vrut să intre într-o confruntare directă. Ori acum Uniunea Europeană are obligaţia şi morală şi politică să acţioneze cu mai mult curaj şi să nu mai fie atât de ezitantă în a oferi un răspuns clar. Cu atât mai mult cu cât peste 50% dintre cetăţenii Republicii Moldova sunt deja cetăţeni ai Uniunii Europene, prin paşapoartele româneşti”.

Chirieac: Ar fi bine să înceapă negocierile ACUM. E un proces greoi

Analistul politic Bogdan Chirieac a completat: "Dacă în iunie, Consiliul European hotărăşte să aprobe cererea de aderare a Republicii Moldova la UE, înseamnă că din toamnă începe negocierea dosarelor. În România nu ştiu câte dosare sunt acum. România a avut 33 de dosare pe care le-am negociat din decembrie 1999 de la Helsinki când am fost şi noi acceptaţi să începem negocierile până în 2004. Republica Moldova e un pic mai în urmă decât era România în perioada 1999 - decembrie 2004 când s-au încheiat negocierile de aderare, apoi în 2005-2006 s-a ratificat tratatul România-Bulgaria-Uniunea Europeană, deci... au fost proceduri pe termen lung. Ar fi bine ca Republica Moldova să înceapă să negocieze dosarele, fiindcă sunt şi foarte multe care trebuie făcute, trebuie schimbate legi etc. e un proces uriaş, deloc simplu."

Republica Moldova are nevoie de reforme şi de legi noi

"Evident că se va stabili şi un calendar. Trebuie să ne uităm atent la câţiva factori. Primul este evoluţia războiului. Depinde foarte mult de cât va dura acest război şi unde se va opri Putin. E o realitate de care trebuie să ţinem cont. Şi doi, evident că acest consens care există la nivel european poate ajuta la accelerarea procesului. Deci putem avea în faţă 2 ani de negociere sau putem avea 5 ani de negociere. Totul depinde de evoluţia situaţiei în regiune şi de capacitatea autorităţilor de la Chişinău de a face faţă acestor negocieri şi de a respecta angajamentele pe care şi le asumă Republica Moldova. E un complex extrem de greoi de aspecte ce ţin de măsuri pe care trebuie să şi le asume. Există posibilitatea ca, politic, să fie luată o serie de măsuri prin care UE să-şi deschidă larg porţile pentru Republica Moldova, şi aici mă refer la Piaţa Unică, la accesul pe piaţa forţei de muncă, la eliminarea unor bariere fiscale care există între UE şi Republica Moldova (în momentul de faţă, ei pot exporta doar în baza unor cote). Totul depinde de voinţa politică şi de capacitatea administraţiei de la Chişinău de a răspunde cu promptitudine tuturor solicitărilor care vor exista în baza acestor negocieri" a concluzionat Tomac.

În timpul negocierilor, Republica Moldova va implementa legislaţia şi standardele UE în toate cele 35 de capitole de negociere. După ce negocierile cu toate cele 27 de guverne ale UE sunt încheiate, Comisia Europeană emite o Opinie privind gradul de pregătire pentru ca statul să devină membru al UE. În baza opiniei, statele membre decid unanim să încheie negocierile. Parlamentul European oferă acordul său. Toate statele membre ale UE şi ţara candidat semnează şi ratifică Tratatul de Aderare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel