Aderarea R. Moldova la UE. Medvedev vorbește de "crearea unei noi Românii Mari": "Politicienii români joacă hore politice în jurul R. Moldova"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Rusia își intensifică producţia 'celor mai puternice mijloace de distrugere', anunță Medvedev
Rusia își intensifică producţia 'celor mai puternice mijloace de distrugere', anunță Medvedev
Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, consideră posibilă nu intrarea directă a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ci prin crearea "unei noi Românii Mari". 

"Republica Moldova s-a aşezat la coada lungă de la intrarea în UE, întinsă pe decenii. Drum bun! Doar că se vrea mai repede. De aceea mult mai de actualitate devine o altă modalitate de obţinere a calităţii de membru în UE: crearea unei noi Românii Mari", a scris politicianul astăzi pe reţeaua de socializare Telegram, răspunzând la întrebarea agenţiei Tass cât de repede va putea adera Republica Moldova la Uniunea Europeană, scrie Rador, citând tass.ru.

El a arătat că "politicienii români de multă vreme joacă hore politice în jurul Republicii Moldova". Medvedev a reamintit faptul că acum acest lucru se petrece în sensul direct al cuvântului.

"Deputaţii au încheiat prima şedinţă comună din istorie a parlamentelor Republicii Moldova şi României cu executarea unui dans în care s-au luat de mână. Arăta foarte amuzant", a remarcat Medvedev.

"Însă consecinţele pot fi ceva mai puţin comice", a conchis vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Recrearea "României Mari"

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse a constatat că Occidentul încearcă pare-se legislativ să interzică Rusiei să considere poporul ucrainean ca fiind apropiat, provocând prin toate modalităţile aprofundarea coflictului, însă în ceea ce-i priveşte pe români şi moldoveni situaţia este alta. Oficialilor de la Bucureşti, întărâtaţi de 'integratorii' de la Bruxelles, nu le dă pace ideea recreării proiectului României Mari, îngropat de Armata Roşie în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei", a arătat Medvedev.

El a reamintit faptul că în ultima vreme ei "sporesc în mod deschis eforturile sub diferite forme pentru asimilarea "legală" a Republicii Moldova. În ceea ce priveşte Bucureştiul, este vorba nu chiar de unirea "popoarelor înfrăţite" într-o formaţiune asemănătoare unui stat. "Autorităţile române percep cu aroganţă regiunea dintre Nistru şi Prut ca pe "o provincie desprinsă temporar", a remarcat Medvedev.

După cum consideră acesta, nu este o surpriză neacceptarea categorică a mai mult de jumătate din societatea moldovească a alipirii impuse din afară. În Transnistria însă, a continuat Medvedev, majoritatea absolută a locuitorilor nu vor să vadă steagul României, asociat puternic cu durerea şi suferinţele din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

După tipare ucrainene

Totodată, a constatat Medvedev, devalorizarea structurii de stat moldoveneşti, care a prins viteză, se desfăşoară după tiparele ucrainene: pe primul plan se pune ura faţă de Rusia. Este adoptată o lege revoltătoare privind interzicerea panglicii Sfântul Gheorghe, care simbolizează victoria asupra nazismului, sunt lichidate mass-media ruseşti, sunt aruncaţi după gratii, sub pretexte false, lideri neaveniţi ai opoziţiei, a enumerat Medvedev.

"Cine însă doreşte sfârşitul de bună-voie şi năprasnic al propriului stat? De obicei, o astfel de poziţie este nefirească pentru politicieni. Ei încearcă să protejeze propria statalitate şi oportunităţile personale. Iar dacă, dimpotrivă, sunt gata să-şi distrugă ţara pentru cei treizeci de arginţi ai alipirii la un alt stat, atunci acest lucru se numeşte altfel - trădare faţă de Patrie. Este surprinzător, dar actualele autorităţi moldoveneşti doresc acest lucru", a avertizat politicianul.

El a atras atenţia asupra faptului că preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, "ignorând voinţa unei părţi semnificative a poporului său, este gata să şteargă statalitatea ţării care i-a fost încredinţată dintr-o singură lovitură". "Ea, desigur, acţionează conform reţetelor curatorilor europeni şi de peste Ocean, ceea ce nu este deloc surprinzător, deoarece alături de cetăţenia moldovenească ea are şi cetăţenia română. Aparent, în noua Românie Mare, i se promite o poziţie întru-totul comparabilă", a prespus Medvedev.

Consecinţele pentru Chişinău

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei şi-a pus întrebarea dacă aderarea ţării la UE este necesară pentru cetăţenii obişnuiţi ai Republicii Moldova - moldovenilor, ruşilor, ucrainenilor. "Lor nu li s-a promis nimic", a spus el. "Doar acestea sunt efemerele 'perspective europene' în statutul de candidat la UE. Adică purtători de energie extrem de scumpi şi pierderea definitivă a pieţei ruseşti pentru legumele, fructele şi vinul moldovenesc. Şi, desigur, preţurile europene ridicate în magazinele Republicii Modova care nu este deloc bogată (iertaţi, din noua Românie Mare)", a prezentat Medvedev situaţia.

Acum, a continuat Medvedev, autorităţile moldoveneşti au alergat în faţa locomotivei. Încercând să-i mulţumească pe noii lor stăpâni, fără să fie în UE, ei sunt gata să se alăture sancţiunilor europene împotriva Rusiei. "Ei bine, lasă-i să încerce. Atunci pot fi convinşi 100% că nu vor primi de la noi nu doar resurse energetice şi de altă natură "scumpe", ci în general de niciun fel. Lăsaţi-i să se bucure de sancţiuni înainte de a intra în UE", a dat asigurări Medvedev.

În încheiere, politicianul a adăugat "ultima tuşă despre România Mare". "Dacă în jurul anexării Republicii Moldova de către România vor începe dezordini serioase, trebuie avut în vedere că în Transnistria trăiesc aproximativ 220 de mii de cetăţeni ruşi", a avertizat Medvedev.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel