Aderarea Moldovei la UE ține de suveranitate, dar populația vrea apropierea cu Rusia, spune Kremlinul
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Kremlinul a declarat vineri că aderarea Republicii Moldova la UE reprezintă o chestiune suverană a acestei foste republici sovietice, însă a subliniat că mulți moldoveni își doresc relații strânse cu Rusia, conform Reuters.

Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova marți, 25 iunie, iar președinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a emis un decret pentru începerea acestor discuții.

"Aderarea la UE nu este un proces rapid, este o problemă suverană a fiecărei țări, inclusiv a Moldovei," a afirmat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, răspunzând unei întrebări din partea presei.

Cu toate acestea, Moldova are și alte posibilități de dezvoltare, a adăugat Peskov, criticând conducerea de la Chișinău pentru ignorarea acestor opțiuni.

"Știm că mulți oameni din această țară cred că ea ar trebui să se dezvolte în toate direcțiile și că viitorul său nu poate fi legat doar de Uniunea Europeană, ci și de piețe promițătoare precum Rusia și de procesele de integrare din fostul spațiu sovietic," a declarat Peskov.

Situația politică din Republica Moldova este tensionată înaintea alegerilor prezidențiale din 20 octombrie, unde președinta pro-europeană Maia Sandu speră să obțină un nou mandat. Ea a acuzat în repetate rânduri Rusia de ingerințe, în timp ce opozanții săi critică măsuri represive menite să-i împiedice să participe la alegeri.

UE va deschide negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova pe 25 iunie


Uniunea Europeană va începe săptămâna viitoare negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova, a anunțat președinția belgiană a UE pe 21 iunie, marcând un moment crucial pentru aspirațiile celor două țări de a adera la bloc.

„Consiliul UE a adoptat pozițiile generale ale UE, inclusiv cadrele de negociere, pentru negocierile de aderare cu Ucraina și Moldova”, a declarat într-un mesaj pe X, adăugând, „Acest lucru deschide calea pentru lansarea negocierilor marți, 25 iunie, la Luxemburg.”

Consiliul UE reunește reprezentanții guvernelor celor 27 de state care alcătuiesc blocul.

Deschiderea oficială a negocierilor cu Ucraina va avea loc mai întâi, la ora 15:30, urmată de Moldova la ora 18:00, se arată în mesaj.

Anunțul vine la două săptămâni după ce Comisia Europeană, brațul executiv al blocului, a recomandat deschiderea procesului, afirmând că cele două țări sunt suficient de pregătite pentru a se angaja în negocieri cu UE – o călătorie anevoioasă care ar putea dura ani de zile.

Ucraina și Moldova și-au depus candidaturile la scurt timp după începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina și au obținut statutul de candidat în iunie 2022, primind undă verde condiționată pentru începerea negocierilor în decembrie.

La scurt timp după anunțul președinției belgiene a UE, președinta Moldovei, Maia Sandu, a declarat pe X că a semnat documentul care prevede deschiderea discuțiilor de aderare la bloc.

„Astăzi, am semnat Decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Moldovei la UE. Devenirea membru al UE este calea noastră către pace, prosperitate și o viață mai bună pentru toți cetățenii,” a scris Sandu.

„Le doresc succes delegației noastre în lansarea oficială a negocierilor la Luxemburg săptămâna viitoare.”

Pro-occidentala Sandu, sub a cărei conducere Moldova a făcut o schimbare bruscă de la Rusia spre Europa, va candida pentru realegere mai târziu în acest an, după ce a învins surprinzător pe Igor Dodon, susținut de Moscova, în 2020.

Cu Sandu la conducere, Moldova neutră a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina, aliniindu-se ferm cu Kievul și consolidându-și legăturile cu vecinul său occidental, membru UE și NATO, România, cu care Moldova împărtășește o limbă și o istorie comună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel