Aderarea la Spaţiul Schengen a României. Lídia Pereira, europarlamentar portughez: Un veto ar putea crea o criză în Europa
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Aderarea la Spaţiul Schengen a României. Lídia Pereira, europarlamentar portughez: Un veto ar putea crea o criză în Europa / Foto: Pixabau, de denzel
Aderarea la Spaţiul Schengen a României. Lídia Pereira, europarlamentar portughez: Un veto ar putea crea o criză în Europa / Foto: Pixabau, de denzel
Lídia Pereira, europarlamentar portughez, susţine că respingerea României şi Bulgariei ar crea o criză în UE.

Europarlamentarul portughez Lídia Pereira, şefa tineretului PPE, susține că respingerea României şi Bulgariei pentru aderarea la Spațiul Schengen ar putea crea o criză în Uniunea Europeană, scrie Ziarul de Iași.

"Riscul unui veto la aderarea României şi Bulgariei la Schengen, dacă va fi confirmat în cadrul reuniunii de astăzi a Consiliului, ar putea crea o criză în Europa. Această situaţie nu poate fi subestimată de liderii politici europeni. Este o chestiune de încredere!", a scris Lídia Pereira pe contul ei de Twitter.

Austria, împotriva aderării României la Schengen. Chirieac: Acest deșert al diplomației românești își spune cuvântul. Nu trebuia să asistăm la aşa ceva

Austria își menține votul împotriva aderării României la Schengen, după cum a reafirmat ministrul austriac de Interne, astăzi, înainte de Consiliul JAI. Ce spune analistul politic Bogdan Chirieac despre situația în care se află, acum, România. 

"Nu cred că trebuie să ne blocăm în pretextul pe care îl foloseşte Austria.. Informaţia nu este falsă. Aşa crede guvernul austriac că stau lucrurile. O să spună: "Domnule, a fost o eroare, nu am făcut-o cu bună ştiinţă". De fapt, noi privim, acum, la acest Consiliu JAI, deșertul diplomaţiei româneşti.

Acolo există o ţară care a intrat în UE mult mai târziu decât România - se numeşte Croaţia, prin care trec fluxurile de migranţi - apropo de pretext - şi asupra căreia există un consens deplin. Adică Austria a spus: "Da, Croaţia poate să intre". Vedeţi că ei nu au avut nici MCV, nici alte lucruri. Lucrurile astea se fac în capitale, se fac în timp, se aşază şi, fie vorba între noi, Austria are interese economice uriaşe pentru România. Cum adică Austria îţi face, cu două săptămâni înainte, o astfel de surpriză? Păi, tu unde erai? Tu, stat român!

Există o mare diferenţă între Madrid 1997, Emil Constantinescu, presiunea pentru intrarea în NATO şi ce este acum. Atunci, Emil Constantinescu - poate îi dă un telefon domnul Iohannis să ia un pic de consultanță - a luat România de nicăieri şi a pus-o pe harta occidentală. Nu am intrat la Madrid, dar ne-a deschis porţile Occidentului. A venit Bill Clinton la Bucureşti, în iulie 1997, datorită dorinţei României de a intra în NATO atunci când era evident că era imposibil, dar trebuie să încerci şi imposibilul în politica externă în numele ţării tale.

Acum, iată, este o chestiune nepregătită şi este aşa nu la nivel tehnic - fiindcă poliţiştii şi-au făcut treaba, MAI a luat zece pe linie la toate controalele. Cei care nu și-au făcut treabă sunt cei care au condus politica externă a României în aceşti ani. Nu este permis să asistăm la această confruntare, la această tensiune. Sigur că Franţa şi Germania au intrat în consiliu clar: România, Bulgaria, Croaţia intră în Schengen. De ce s-a întâmplat întâi cu Olanda? Nu am ştiu că urmează apoi Suedia. Nu am ştiut că vine Austria pe turnantă. Noi nu ştim nimic? Acţionăm abia după ce ne loveşte trenul? Nu este permis aşa ceva. Eu cred că nu vom pleca așa cu mâna goală din acest consiliu", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, la Antena 3. Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel