Data publicării:
Adele Chirică, semnal de alarmă: Nu se vorbeşte nicăieri despre drepturile copiilor speciali
Adele Chirică, mama unui copil diagnosticat cu sindromul Dravet, şi președinta Asociației pentru Dravet și alte epilepsii rare, într-un mesaj publicat pe Facebook, ridică un semnal de alarmă: nu se vorbeşte despre "drepturile copiilor speciali".
"Astăzi este ziua drepturilor copiilor! Peste tot se vorbește despre drepturile copiilor tipici. Nicăieri despre drepturile celor speciali...
De 5 ani sunt vocea copiilor cu epilepsie si apărătoarea drepturilor lor! Schimb legi strâmbe, aduc medicatie de care depind viețile lor, lupt pentru fiecare drept al lor de la cel al certificatului de handicap pina la incluziunea lor socială!
E un “job” de unde nu exista concediu, liber sau salariu! Exista doar recompensa primită in zambete si stările lor de bine! Nu cred vreodata ca as fi putut face altceva mai bine in viata asta.
Asa ca astăzi, as vrea sa le reamintesc tuturor ca si copiii speciali au drepturi! De la dreptul copilăriei la dreptul la educație!
Au dreptul de a se juca in spații libere alături de alții tipici, au dreptul sa meargă la școala sau la Gradi, au dreptul sa NU fie DISCRIMINAȚI! Dar mai presus de orice au dreptul de a fi copii! Si dreptul la o copilarie fericita!
Nu le luați acest drept!
Pentru ca atunci, veți face cunoștiință cu mine.
La cat mai multe drepturi si libertăți, fluturașii mei mov", a scris Adele Chirică pe Facebook.
[citeste si]
Pe 20 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua universală a copiilor. La această dată, Adunarea Generală a ONU a adoptat, în 1959, Declarația pentru Drepturile Copiilor care definește drepturile copilului la protecție, educație, îngrijire a sănătății, adăpost și o alimentație potrivită și, în 1989, Convenția pentru Drepturile Copiilor, potrivit www.un.org.
Convenția pentru Drepturile Copiilor este tratatul internațional privind drepturile omului cu cea mai largă ratificare. Convenția prevede protejarea și promovarea drepturilor copiilor, precum dreptul la viață, la sănătate, la educație și joacă, dar și dreptul la viața de familie, de a fi protejați împotriva violenței, de a nu fi discriminați și dreptul de a-și face auzite opiniile lor. UNICEF este organizația care se ocupă de promovarea și coordonarea acestei zile speciale, acționând, totodată, la îmbunătățirea bunăstării copiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News