Adamescu: ASF a dat Astra Asigurări o lovitură mafiotă
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Acționarul majoritar al Astra Asigurări, Dan Adamescu, acuză Autoritarea de Supraveghere Financiară (ASF) că a dat o lovitură de tip mafiot liderului pieței prin deschiderea procedurii de redresare financiară, scrie Mediafax. Șeful ASF, Dan Radu Rușanu, a anunțat, marți, că a suspendat acționarii și conducerea celei mai mari firme de asigurări și a numit firma KPMG ca administrator special.

"Astra este perla industriei de asigurări, nu numai din România, ci şi din estul Europei. Astra este mândria mea. Ceea ce s-a întâmplat azi la ASF, care a decis deschiderea procedurii de redresare financiară, este incalificabil. Astra are 4,6 milioane de clienţi. Să ieşi cu cinismul pe care l-au arătat Ruşanu şi Moldoveanu, cei doi artizani ai acestei lovituri de tip mafiot, (...) este incredibil", a declarat Adamescu într-o conferinţă de presă.

"Partenerii noştri străini ne urmăresc, ne ştiu datele, ne controlează şi vine acum ASF şi ... avem datele lunare trimise către instituţie ... este o grozăvie ce a spus acest Ruşanu şi acest Modoveanu. Ruşanu habar n-are de asigurări, nu ştie nicio limbă străină. Moldoveanu are puţin habar, dar trebuie să vă uitaţi la poziţiile lui şi să nu uitaţi că vine din PRM, când a intrat în CSA", a spus Adamescu.

El s-a declarat "şocat" de decizia ASF şi spune că autoritatea de reglementare şi-a încălcat propria normă în privinţa paşilor pe care trebuia să îi urmeze în cazul în care un asigurător se confruntă cu probleme.

Adamescu prezice un dezastru național

"Ei zic că suntem subrezervaţi şi că ar trebui să aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun răspuns. În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Conducerea Astra va fi decapitată de astăzi. KPMG va avea nevoie de luni ca să înţeleagă situaţia Astra. Ei au aruncat o bombă, în condiţiile în care specificul pieţei impunea discreţie şi profesionalism. Eu, personal, şi conducerea Astra suntem şocaţi şi este incredibil şi, dacă verificaţi, nu s-a mai întâmplat niciodată în lume ca autoritatea de reglementare să nu îşi respecte propriile norme. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, este şocant, este iresponsabil şi nemaintâlnit nicăieri în lume", a spus Adamescu.

Acționarii Astra atacă decizia în justiție

Potrivit omului de afaceri, care citează un material apărut într-un ziar din Austria, dacă liderul pieţei din România se clatină, şi alţi asigurători locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG şi Uniqa, vor fi afectate.

"Dacă liderul nu va plăti, restul pieţei va plăti. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie. Lovitura ASF este incredibilă, inacceptabilă şi noi vom merge în justiţie pentru a anula decizia ASF anunţată azi", a spus Adamescu.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel