Urmărește emisiunea live
Acuzațiile lui Nigel Farage, indignare în rândul conservatorilor și laburiștilor. Premierul Sunak: El joacă doar în favoarea lui Putin
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Conservatorii și laburiștii au reacționat după afirmațiile lui Nigel Farage, despre care spun că sunt ”periculoase pentru securitatea” țării, dar și ”scandaloase”.

Cea mai recentă acuzație a lui Nigel Farage, liderul partidului britanic de extremă dreapta Reform UK, cu privire la faptul că Occidentul a provocat războiul din Ucraina, a stârnit indignare în rândul conservatorilor și laburiștilor, notează AFP, scrie Agerpres.

Farage a făcut aceste acuzații la BBC, vineri seară, cu mai puțin de două săptămâni înainte de alegerile legislative.

Partidul său, anti-imigrație și anti-sistem, crește în sondaje, apropiindu-se de - sau chiar depășind - Partidul Conservator care se află la putere de 14 ani.

Farage, fost europarlamentar, a jucat un rol major în campania pentru Brexit în 2016 a susținut că încă din 2014 a spus Parlamentului European că va fi război în Ucraina.

”Mi s-a părut evident că expansiunea spre est a NATO și a Uniunii Europene a dat (președintelui rus Vladimir Putin) un motiv să intre în război, spunând poporului său rus: ”Vin din nou după noi!””.

Așadar, ”noi am provocat acest război”, a estimat șeful Reform UK, care este candidat la alegerile legislative într-o circumscripție din sud-estul Angliei.

Premierul Sunak, despre afirmațiie lui Farage: Periculoase pentru securitatea Marii Britanii

Prim-ministrul conservator Rishi Sunak a descris comentariile lui Nigel Farage drept ”complet false”. ”El joacă doar în favoarea lui Putin”, a susținut șeful guvernului conservator. Sunt afirmații ”periculoase pentru securitatea Marii Britanii și a aliaților săi, care se bazează pe noi”, a adăugat premierul.

De la invazia rusă în Ucraina din februarie 2022, Regatul Unit a fost printre principalii susținători militari ai Kievului.

Starmer: Parlamentul a vorbit cu o singură voce

La rândul său, Keir Starmer, liderul Partidului Laburist britanic, care urmează să devină prim-ministru după alegerile legislative dacă urnele confirmă sondajele ce prefigurează o înfrângere severă a conservatorilor, a denunțat și el declarațiile ”scandaloase” ale lui Farage.

”Cine vine în Parlament trebuie să spună foarte clar că Rusia este agresorul, că Putin poartă responsabilitatea (pentru război) și că suntem alături de Ucraina, așa cum am făcut de la începutul acestui conflict”, a indicat liderul laburist.

”Parlamentul a vorbit cu o singură voce pe acest subiect de la începutul conflictului”, a amintit Keir Starmer.

Și liderul Partidului Liberal-Democrat, o formațiune pro-UE care s-a opus Brexitului, Ed Davey, a spus la rândul său că nu împărtășește ”nicio valoare” cu Nigel Farage. ”Mesajul meu către poporul britanic este că trebuie să sprijinim poporul ucrainean”, a subliniat el.

”Farage se face ecoul justificării josnice a lui Putin pentru invazia brutală a Ucrainei”, a spus mai devreme ministrul de interne James Cleverly, într-una din primele reacții după comentariile liderului extremei drepte.

”Acuzațiile” lui Farage, apreciate în Rusia

În schimb, remarcile lui Nigel Farage au fost bine primite în Rusia. ”Farage, un politician cu experiență, urmează starea de spirit a electoratului” britanic, a remarcat un prezentator la postul public rus Pervîi Kanal.

”Tot mai multe personalități politice europene dau dovadă de luciditate și rațiune”, a mai scris Pervîi Kanal pe rețeaua de socializare X.

Citește și: Nigel Farage, liderul de extremă dreapta britanic, acuză Occidentul că a "provocat" războiul din Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel