Data actualizării:
Data publicării:

PRO TV, acuzații pentru deținutul Ioan Muntean. Octav Bjoza, preşedintele AFDPR, răspuns

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
PSD delegatie consultari la Cotroceni
PSD delegatie consultari la Cotroceni

Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, a răspuns unei întrebări referitoare la cazul Ioan Muntean, cel care a făcut parte din delegaţia PSD care a mers la consultările cu Klaus Iohannis. 

Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, a comentat, pentru DC News, asupra informaţiilor lansate în spaţiul public de către PRO TV conform cărora Ioan Muntean, cel care a făcut parte din delegaţia PSD la consultările de la Cotroceni, nu ar fi fost deţinut politic, ci deţinut de drept comun. 

"Nu cunosc acest caz iar persoanele respective (n.r. - deținuții politici prezenți la Cotroceni) nu sunt membri la AFDPR. Iulius Filip era membru la noi, iar pe ceilalţi nu îi ştim şi nu ştiu de ce, efectiv, ne-au ocolit. Nu vin pe la noi. Noi suntem cei închişi până în '64, cu noi s-au întâmplat lucruri greu de imaginat în ziua de azi, mult mai dure decât pe vremea lui Ceauşescu când, degeaba vor unii să zică altceva, dar aveau vorbitor, aveau scrisoare, pachet, dar pe vremea noastră nu aveam absolut nimic", ne-a declarat Octav Bjoza. 

UPDATE - Răsturnare de situaţie în cazul Ioan Muntean după ce a zis Bjoza - avem dovada!

Klaus Iohannis s-a consultat vineri cu delegaţia PSD pe tema situaţiei din Justiţie. Delegaţia Partidului Social Democrat a fost formată din Eugen Nicolicea şi foştii deţinuţi politic Marin Iancu şi Ioan Muntean.

Eugen Nicolicea a afirmat că cei doi foşti deţinuţi politic au fost închişi la Aiud, iar Marin Iancu este şi revoluţionar

"Cu privire la prezenţa dumnealor aici, ţinând cont că invitaţia preşedintelui a fost cu privire la problemele din Justiţie şi nu strict la referendum, reamintesc că, potrivit articolului 131 alineatul 1 din Constituţie, printre alte atribuţii Ministerul Public se ocupă de respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi în acest context, ţinând cont că Ministerul Public este condus de procurorul general, având în vedere discuţiile din spaţiul public, dânşii au considerat că în această perioadă de după 1989 nu ar fi fost chiar indicat ca de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti să se ocupe o persoană care avea funcţia de procuror şi era cel care avea posibilitatea să libereze înainte de termen deţinuţii de la Aiud şi în mod abuziv, susţin dânşii, pe unele persoane le-a respins de mai multe ori, spre exemplu pe domnul Muntean de două ori, ba mai mult decât atât când a sesizat nereguli dânsul a fost încarcerat într-un regim special pentru că a calomniat organele puterii de stat. De asemenea, considerând că există posibilitatea conexiunii temei de consultare de astăzi şi anume Justiţie cu întrebările despre referendum pe care nu le avem încă, dânşii au dorit să sugereze una sau două întrebări", a explicat Nicolicea prezenţa celor doi foşti deţinuţi politic la consultările de la Palatul Cotroceni.

El a prezentat cele două propuneri de întrebări pentru referendum: "Fraţi români, este moral, legal şi constituţional ca la 30 de ani după Revoluţia sângeroasă anticomunistă din decembrie 1989 să se tolereze în funcţii înalte de conducere foşti torţionari? E normal ca la 30 de ani după căderea regimului opresiv comunist foştii torţionari să fie promovaţi în funcţii gigantice de conducere?", a menţionat Nicolicea.

Discuție separată

Ioan Muntean a spus, la finalul întrevederii, că i-a solicitat preşedintelui Iohannis să semneze decretul pentru revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general al României. El a precizat că Lazăr a făcut parte dintre cei care i-au amânat eliberarea din Penitenciarul Aiud de două ori.

"Am cerut domnului preşedinte să semneze decretul ca să îl revoce din funcţie şi mi-a spus că o să vadă", a declarat fostul deţinut politic.

La rândul său, Marin Iancu a susţinut că nu a ştiut, până să apară la televizor, cine era procurorul care i-a respins eliberarea din închisoare. "Nu m-a interesat. M-a interesat să fiu liber, numai că acest om lipsit de cultul umanităţii, neavând posibilitate măcar să fi stat de vorbă, să mă întrebe că avem copii, nevastă, fraţi, surori, a tras acolo şi am făcut încă patru ani de zile lipsit de libertate", a afirmat el.

Preşedintele Iohannis a avut şi o discuţie separată cu cei doi foşti deţinuţi politic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel