Acuzații de decese suspecte la ATI, la Spitalul Sf. Pantelimon. Val Vâlcu: Adică un medic a venit și a zis: fă o economie de 3 lei? E absurdă toată situația!
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Jurnalistul Val Vâlcu a transmis un mesaj dur la adresa celor care se folosesc de emoțiile publicului, creând panică, doar pentru a-și apăra propriul orgoliu.  

Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit pe marginea cazului de la Spitalul Pantelimon, unde sunt acuzații că au fost înregistrate mai multe morți suspecte în rândul pacienților din Secția de Terapie Intensivă, și a punctat un lucru pe care l-a evidențiat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, potrivit căruia au fost aduse ”în fața opiniei publice lucruri care nu s-au întâmplat”.

Citește și: Scandalul de la Spitalul Sf. Pantelimon. Ministrul Rafila: Este intolerabil să pui pacienții în pericol pentru orgoliul propriu

”Aici cred că este o exagerare, spunea și dl ministru că dacă este așa este intolerabil să folosești emoția publică, pacienții, rudele acestora ca să te răzbuni pe conflicte interne, de astea de personal, cum pare că s-a întâmplat. 

Dacă dăm banda înapoi o să vedeți că exact asta am spus. Este o beligeranță în interior, managerul nu a gestionat aceste conflicte și este un val de reclamații, și la Colegiu (n.r. Colegiul Medicilor). A reclamat o doctoriță, a fost reclamată ea, la rândul ei, și a pus în circulație varianta asta cu 17 decese”, a declarat jurnalistul Val Vâlcu în emisiunea News Pass de la B1TV.

Laura Chirieac, realizatoarea emisiunii a afirmat că în acest caz, de gestionare defectuoasă a conflictului, managerul este cel care ar trebuie să plece din funcție.

”E secundar. Eu cred că aici ar trebui să răspundă cei care au făcut nejustificat, au creat panică, dacă se dovedește că a fost așa. Din datele pe care le avem până acum, din ceea ce s-a exprimat în spațiul public se pare că așa este. Nejustificat. De aceea vorbim de responsabilitatea cadrelor medicale, că sunt directori de îngrijire, asistente, medici de la ATI.

Haideți să mai așteptăm, am înțeles că miercuri se definitivează (n.r. va fi făcut public raportul final), există și varianta denunțului, a sancțiunii pentru denunț calomnios, în cazul în care a fost creată panică nejustificată în cazul acesta”, a mai spus Val Vâlcu.

Realizatoarea a subliniat că ”lucrurile sunt grave și  sunt complicate din perspectiva faptului că aici nu mai este vorba nici de Ciolacu, nici de Rafila”.

Vâlcu: Este absurdă toată situația asta

Vizibil deranjat de situația creată, Val Vâlcu a precizat că ”am ajuns să acuzăm medicii de crimă. Adică un medic a venit și a zis: Dă-i ăluia mai puțină Noradrenalină, adică fă o economie de trei lei, la 5.000 de lei, 15.000 de lei ziua de spitalizare. Deci a pus-o pe asistentă, iar asistenta-complice, s-a dus și i-a scos ăluia din Noradrenalină? Haideți că este absurdă toată situația asta. Greșeli sunt, sunt acceptate în toată lumea. Comisiile de anchetă, investigațiile, merg în sensul de a identifica greșeala să nu se mai repete. Ori aici vorbim de o crimă. Nu este vorba de nicio deprofesionalizare”, a mai spus Vâlcu.

Totodată Val Vâlcu a subliniat importanța avertizorilor de integritate. ”E foarte bine că există, se iau măsuri în unele cazuri, uneori se verifică, alteori se duc degeaba. Dar acum, să creezi la nivelul populației generale această panică, emoție, nu este corect. Nu s-a procedat... Iar să mă faceți să cred vreo înțelegere. Medici, asistente s-au dus și au modificat dozele, au trecut în registru. Există registru electronic către farmacie, foaia de observație, cu pixul, mă rog, cum se poate la Spitalul Pantelimon”, a mai spus Val Vâlcu.

Citește și: Morți suspecte la Spitalul Sf. Pantelimon. UPDATE: Managerul instituției medicale: "Au fost decese care nu puteau fi evitate, din analiza preliminară"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel