Polițiștii sunt instruiți cu privire la măști. Cosmin Andreica, întrebat de sancțiunile pe care le riscă românii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Polițiști / Foto Agerpres
Polițiști / Foto Agerpres
Comitetul Național pentru Situații de urgență a decis noi restricții, pentru a limita valul 5 al pandemiei. În spațiile publice pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

„Tocmai în acest moment, zeci de mii de polițiști sunt instruiți cu privire la detaliile tehnice pe care trebuie să le verifice la aceste măști, pentru că nu ne mai rămâne decât să învățăm cum să diferențiem acele măști pe stradă”, a spus Cosmin Andreica, miercuri după-amiază, în cadrul emisiunii „Decisiv”, moderată de Cătălina Porumbel la Antena 3. „Mai avem puțin și vom fi încadrați la personal medical...”, a zis acesta. 

„Având în vedere multitudinea de măști de pe piață, cum vor putea polițiștii să verifice ce mască e cea pe care o poartă cetățeanul din fața lui?! Să nu mai vorbim de faptul că nu poți să pui mâna pe mască, nu? Pentru că specialiștii au spus că, în momentul în care ai pus masca pe față, nu poți să mai pui mâna pe ea, dacă ai pus, este deja contaminată”, a mai spus Cosmin Andreica. 

Sancțiuni pentru români?

Mai departe, Cosmin Andreica a fost întrebat dacă există o sancțiune clară pentru cei care vor purta mască textilă. „Până în momentul de față, în legislație aveam obligativitatea purtării unei măști de protecție care acoperă nasul și fața. Așteptăm cu mare interes să vedem exact care vor fi noile prevederi referitoare la măștile care pot fi folosite în spațiul închis, cât și deschis. Evident, dacă nu vor fi folosite măști conforme standardelor impuse prin noile prevederi, teoretic sancțiunea este similară cu cea pentru nepurtarea măștii de protecție. Între 500 - 2500 RON”, a zis acesta.

Rafila: Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti de protecţie scumpe

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri, că „nu există niciun fel de impunere" a utilizării unor măşti de protecţie scumpe, precizând că sunt recomandate măştile medicale şi cele de tip FFP2, în contextul în care cele textile sunt ineficiente.

„Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măşti scumpe. Am văzut că, în ciuda declaraţiilor mele şi a altor membri ai Guvernului, au fost preluate puţin ciudat. Masca pe care o port eu este masca medicală cu trei straturi, nu este niciun fel de mască deosebită, ea este recomandată. Cine doreşte, poate să utilizeze şi alte tipuri de măşti, cum sunt cele FFP2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască. Nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile, care, mai ales în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării, cu toate că ea cred că este utilizată de probabil marea majoritate a cetăţenilor (...). Deci, este clar că aceste măşti medicinale, care în momentul de faţă nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile, pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii”, a spus Alexandru Rafila, după şedinţa de Guvern.

CNCAV: Peste 8.000 de persoane vaccinate cu prima doză în ultimele 24 de ore

Peste 8.000 de persoane au fost vaccinate cu prima doză în ultimele 24 de ore, conform statisticii realizate de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

33.260 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. Dintre acestea, 8.029 au primit prima doză de vaccin, 4.976 rapelul și 20.255 doza booster.

Din 27 decembrie 2020, au fost folosite 15.45.962 doze de vaccin. 7.965.720de români s-au vaccinat cu prima doză, 7.854.008 au schema completă, iar 2.066.851 au făcut doza booster.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel