Data publicării:
Actorul Ion Caramitru, înmormântat astăzi / FOTO
Actorul Ion Caramitru este înmormântat astăzi, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu.
Update. Imagini ora 13:00. Ropote de aplauze pentru Ion Caramitru, pe scările Teatrului Național din București.
Garda de Onoare îl conduce pe ultimul drum pe actorul Ion Caramitru.
Foto: Captură România TV
Știre inițială
Ion Caramitru va fi înmormântat astăzi, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu, în jurul orei 13:00. Trupul neînsuflețit al actorului a fost depus la Biserica Visarion. Acolo, au ajuns și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, Emilia Popescu sau Marcel Iureș.
În jurul orei 12:00, cortegiul funerar va ajunge la Teatrul Național din București, care a fost condus de Ion Caramitru în perioada 2005 - 2021.
Mulți actori renumiți și prieteni de-ai lui Ion Caramitru participă la funerarii, potrivit RTV.
Actorul Ion Caramitru a murit duminică, 5 septembrie, pe patul Spitalului Elias, unde era internat de pe 10 august.
Foto: Captură România TV
Teatrul Național Timișoara: 5 septembrie, zi de doliu național în memoria lui Ion Caramitru
Teatrul Național din Timișoara propune și susține ca ziua de 5 septembrie să fie declarată zi de doliu național, în numele importanței istorice a prezenței lui Ion Caramitru pe scena Culturii și istoriei democratice a României moderne.
Vineri, 10 septembrie, Teatrul Naţional din Timișoara va arbora steagul de doliu. La ora 12,30, Teatrul Național invită publicul de pe toate continentele pe pagina sa de Facebook, pe pagina de Instagram sau pe site-ul www.tntimisoara.com pentru a-l conduce, prin rostirea sa, către spațiul necuvintelor, pe cel care va rămâne întotdeauna viu și puternic în memoria noastră, în istoria noastră, Ion Caramitru. (Mai multe detalii, AICI.)
Cine a fost Ion Caramitru
Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, la 9 martie 1942, într-o familie de aromâni - mama născută lângă Salonic, într-un sat numit Gramatica, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea, de religie creştin ortodoxă. Era absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "Ion Luca Caragiale" Bucureşti (promoţia 1964), scrie Agerpres.
A fost actor şi regizor al Teatrului "Lucia Sturza Bulandara" (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme. Era preşedintele Uniunii Teatrale din România de la înfiinţarea acesteia, la 15 februarie 1990.
În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat "Cel mai bun actor al anului". Premii pentru film: Premiul revistei "Cinema" pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul "Luchian" la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).
A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de "Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic". În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte "George Enescu" din Iaşi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News