Actorul care îl joacă pe Mr. Bean, opinie despre mașinile electrice: „Încep să mă simt tot mai păcălit”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Wikipedia
FOTO: Wikipedia
Rowan Atkinson, actorul care joacă rolul celebrului personaj Mr. Bean, a scris o opinie pentru prestigioasa publicație The Guardian, despre mașinile electrice.  

Mulți nu știu, dar faimosul actor britanic este și inginer. El susține că, în ciuda faptului că a îmbrățișat rapid tehnologia din spatele mașinilor electrice, acestea nu reprezintă o soluție suficient de verde.

Astfel, oamenii ar trebui, mai degrabă, să aibă răbdare până la punerea pe piață a mașinilor cu motor pe hidrogen, care cu reprezenta cu adevărat o modalitate ecologică. Între timp, el îi sfătuiește pe britanici să nu își mai schimbe mașina nouă o dată la trei ani, cum se întâmplă adesea, din cauza politicilor de leasing.

Opinia lui Rowan Atkinson din The Guardian

„Motorul electric este, teoretic, un subiect despre care ar trebui să știu ceva. Prima mea diplomă universitară a fost în inginerie electrică și electronică, cu un master ulterior în sisteme de control. Combinați acest parcurs academic, poate surprinzător, cu o pasiune de-a lungul vieții pentru mașini și puteți vedea de ce am fost atras de adoptarea timpurie a vehiculelor electrice. Am cumpărat primul meu hibrid electric acum 18 ani și prima mea mașină pur electrică acum nouă ani și (în ciuda infrastructurii noastre slabe de încărcare electrică) m-am bucurat foarte mult de timpul meu cu ambele. Vehiculele electrice pot fi puțin lipsite de suflet, dar sunt mecanisme minunate: rapide, silențioase și, până de curând, foarte ieftin de rulat. Dar încep să mă simt tot mai păcălit. Când începi să analizezi faptele, motorul electric nu pare a fi chiar panaceul ecologic despre care vorbesc producătorii.

După cum probabil știți, Guvernul Britanic a propus interzicerea vânzării de mașini noi pe benzină și diesel începând cu 2030. Problema inițiativei este că pare să se bazeze pe concluzii trase dintr-o singură parte a duratei de funcționare a unei mașini: ce vine din conducta de evacuare. Mașinile electrice, desigur, au emisii zero, ceea ce este o dezvoltare binevenită, în special în ceea ce privește calitatea aerului din centrele orașelor. Dar dacă vă uitați la o imagine mai mare care include modul de fabricație, situația este foarte diferită. Înainte de conferința privind clima Cop26, de la Glasgow, din 2021, Volvo a publicat cifre care susțin că emisiile de gaze cu efect de seră în timpul producției unei mașini electrice sunt cu 70% mai mari decât la fabricarea uneia pe benzină. Cum așa? Problema constă în bateriile litiu-ion montate în prezent pe aproape toate vehiculele electrice: sunt absurd de grele, sunt necesare multe metale rare și cantități uriașe de energie pentru a le face și durează doar aproximativ 10 ani. Pare o alegere perversă de hardware care să conducă lupta autovehiculului împotriva crizei climatice.

Deloc surprinzător, se face mult efort pentru a găsi ceva mai bun. Sunt dezvoltate noi soluții, așa-numitele baterii cu stare solidă, care ar trebui să se încarce mai repede și ar putea fi aproximativ o treime din greutatea celor actuale – dar va mai dura ani până vor ajunge în faza de vânzare, moment în care, desigur, vom fi făcut milioane de mașini electrice supraponderale cu baterii care se învechesc rapid. Hidrogenul se conturează ca un combustibil alternativ interesant, deși suntem departe de dezvoltarea unui mod cu adevărat „verde”. Producătorul de mașini Toyota a turnat o mulțime de bani în dezvoltarea unei tehnologii cu hidrogen. Un astfel de sistem cântărește jumătate dintr-o baterie echivalentă litiu-ion și o mașină poate fi alimentată cu hidrogen la o stație de alimentare la fel de repede ca și cu benzină.

Dacă bateria litiu-ion este un dispozitiv imperfect pentru mașinile electrice, este un complet non-starter pentru camioane din cauza greutății sale; pentru astfel de vehicule, hidrogenul poate fi injectat direct într-un nou tip de motor cu piston. JCB, compania care produce excavatoare galbene, a făcut pași uriași cu motoarele pe hidrogen și speră să le pună în producție în următorii doi ani. Dacă hidrogenul câștigă cursa pentru alimentarea camioanelor – și, prin urmare, fiecare benzinărie îl are în stoc – ar putea fi o alegere populară și accesibilă pentru mașini.

Dar să privim și mai mult în ansamblu și să luăm în considerare întregul ciclu de viață al unui automobil. Cea mai mare problemă pe care trebuie să o abordăm în relația societății cu mașina este cultura de vânzare „fast fashion”, care a fost modelul comercial al industriei auto de decenii. În prezent, în medie, ne păstrăm mașinile doar trei ani înainte de a le vinde, în mare parte din cauza modelului omniprezent de leasing pe trei ani. Aceasta pare o utilizare revoltător de nenorocită a resurselor naturale ale lumii, când te gândești în ce stare grozavă se află o mașină de trei ani. Când eram copil, orice mașină care avea cinci ani era o găleată de rugină și la jumătatea porții depozitului de fier vechi. Nu mai este cazul. Acum puteți cumpăra o mașină cu 15.000 de lire sterline care, cu tandrețe și iubire, va dura 30 de ani. Este îngrijorător să ne gândim că, dacă primii proprietari de mașini noi le-ar păstra măcar cinci ani, în medie, în loc de cei trei actuali, atunci producția de mașini și emisiile de CO2 asociate cu aceasta s-ar reduce considerabil. În fond, ne-am bucura de aceeași mobilitate, doar că vom conduce mașini puțin mai vechi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel