Data actualizării:
Data publicării:

Activitățile pe internet, limitate de jumătate din cetățenii UE

Autor: Alexandru Ichim | Categorie: Stiri
WhatsApp
Internet
Internet

Un studiu recent al Eurostat arată că aproape jumătate dintre cetăţenii UE şi-au limitat activităţile private pe internet în 2019.

Alegeri prezidentiale 2024

Aproape jumătate dintre cetăţenii din Uniunea Europeană, respectiv 44%, cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani, susţin că şi-au limitat în 2019 activităţile private pe internet, din cauza temerilor legate de securitate, arată datele publicate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), scrie Agerpres. 

Activitatea pe care au evitat-o cel mai mult oamenii din această cauză a fost furnizarea de informaţii personale către reţelele de socializare sau servicii profesionale (25% din populaţie). De asemenea, 19% dintre cetăţeni şi-au limitat folosirea WiFi în spaţiul public, iar 17% nu au descărcat softuri, muzică, aplicaţii, fişiere video şi jocuri din cauza temerilor legate de securitate. Tot din acelaşi motiv, 16% dintre cetăţeni au raportat că au evitat cumpărăturile online, 13% serviciile de internet banking şi 8% comunicarea cu serviciile publice sau administraţiile.

1% din populaţia UE (2% dintre cei care au utilizat internetul în ultimele 12 luni) s-a confruntat cu pierderi financiare din cauza furtului de identitate, a mesajelor frauduloase sau a redirecţionării către site-uri false.

Probleme de securitate pe internet

Anul trecut, 34% dintre cetăţenii din Uniunea Europeană au raportat că s-au confruntat cu probleme de securitate prin utilizarea internetului în scop privat.

Aproximativ 26% din populaţia UE a raportat că a primit mesaje frauduloase, prin care se încerca să se obţină informaţii cum ar fi numele de utilizator şi parola prin care se logau la email sau conturile de e-banking (phishing), în timp ce 13% au fost redirecţionaţi către site-uri false în care se cereau informaţii personale (pharming).

De asemenea, 3% dintre cetăţeni au avut de suferit din cauza folosirii frauduloase a cardului de debit sau de credit, 3% şi-au pierdut documentele, fotografiile şi alte date din cauza unui virus care a afectat computerul, iar 2% au reclamat că hackerii au intrat pe reţelele lor sociale sau pe conturile de email şi au făcut postări sau au trimis mesaje fără ca utilizatorul să ştie.

Procentaje mai mici în cazul românilor

În cazul românilor, procentajele celor care şi-au limitat activităţile private pe internet, din cauza temerilor legate de securitate, sunt mai mici decât cele de la nivelul UE. Astfel, activitatea pe care au evitat-o cel mai mult oamenii din cauza temerilor legate de securitate a fost descărcarea de softuri, muzică, aplicaţii, fişiere video şi jocuri (12%), iar 9% au evitat cumpărăturile online şi nu au furnizat informaţii personale către reţelele de socializare sau servicii profesionale. De asemenea, 7% dintre români şi-au limitat folosirea WiFi în spaţiul public, 3% nu au folosit serviciile de internet banking şi 2% nu au comunicat cu serviciile publice sau administraţiile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel