Activişti din domeniul climei au desfăşurat un eveniment pentru a marca dispariţia unui gheţar din Elveția
Sute de activişti din domeniul climei au omagiat duminică un gheţar din Elveţia care urmează să dispară în următorul deceniu ca urmare a încălzirii globale, potrivit Reuters.
Gheţarul Pizol, care măsoară în prezent mai puţin de o zecime dintr-un kilometru pătrat, este situat în Alpii Glarus din estul Elveţiei şi şi-a redus din dimensiuni pe fundalul creşterii temperaturilor. Aflat la circa 2.600 de metri deasupra nivelului mării, gheţarul va dispărea definitiv până în 2030, potrivit estimărilor specialiştilor.
"Am urcat aici de nenumărate ori", a spus Matthias Huss, glaciolog în cadrul Universităţii ETH Zurich, adresându-se persoanelor care s-au alăturat evenimentului. "Este ca atunci când moare un prieten drag".
Cu o suprafaţă de circa 0,06 kilometri pătraţi, gheţarul s-a redus la doar o parte din dimensiunile sale din 1987, când a fost măsurat de specialişti la 0,32 kilometri pătraţi. Cu doar patru ani în urmă, suprafaţa sa a fost stabilită la 0,1 kilometri pătraţi, potrivit Global Glacier Change Bulletin.
Întrunirea din Elveţia, ţară în care se află circa 1.500 de gheţari, este similară unei alte acţiuni organizate în luna august în Islanda, când activişti şi alte persoane au comemorat topirea unui alt gheţar.
În Elveţia, activismul pe teme de mediu este în creştere şi a cuprins anul acesta o acţiune la finalul căreia zeci de oameni au fost arestaţi după ce au blocat intrările în mai multe bănci elveţiene acuzate de unele voci că ar avea un rol în finanţarea proiectelor din domeniul energiei dependente de combustibili fosili.
În plus, Elveţia, recunoscută pentru sistemul său de democraţie directă, ar putea vota în curând pentru a deveni neutră pe subiectul climatic, după ce iniţiatorii unei petiţii denumite iniţiativa gheţarul au strâns cele 120.000 de semnături necesare pentru a supune măsura la vot.
"Nu mai putem salva gheţarul Pizol, a spus Huss. Dacă oamenii ar acţiona acum însă, multe dintre efectele negative ale schimbărilor climatice ar putea fi limitate. "Haideţi să facem tot ce este posibil ca să le putem arăta copiilor şi nepoţilor noştri un gheţar aici, în Elveţia, peste 100 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News