Acţiunile Gazprom în cădere cu peste 30% după ce acţionarii au respins plata dividendelor pentru 2021
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 30 iun 2022, 12:26
WhatsApp
Acţiunile Gazprom în cădere cu peste 30% după ce acţionarii au respins plata dividendelor pentru 2021
Acţiunile Gazprom în cădere cu peste 30% după ce acţionarii au respins plata dividendelor pentru 2021
Acţionarii Gazprom au decis la Adunarea Generală Anuală ca grupul să nu plătească dividende pentru rezultatele din anul 2021, a informat joi compania controlată de statul rus într-un comunicat de presă, transmite Interfax.

În luna mai, Gazprom a informat că boardul său a recomandat plata unor dividende de 52,53 ruble pe acţiune, adică un total de 1.244 de trilioane de ruble pentru anul 2021 'Acţionarii au decis că, având în vedere situaţia actuală, nu este recomandabilă plata dividendelor pentru anul 2021.

Priorităţile actuale ale Gazprom în prezent sunt implementarea programului de investiţii, inclusiv gazificarea regiunilor din Federaţia Rusă, şi pregătirea pentru iarna care urmează. Desigur trebuie să fim pregătiţi să ne îndeplinim obligaţia de a plăti taxe mai mari', a declarat directorul financiar de la Gazprom, Famil Sadygov. Imediat după publicarea acestor informaţii, acţiunile Gazprom au scăzut cu peste 30% (minus 30,2% până la 207,69 ruble pe acţiune).

În replică, Bursa de valori de la Moscova a decis să suspende de la tranzacţionare acţiunile Gazprom, având în vedere scăderea de peste 30%.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică, scrie Agerpres.

Citește și - G7 au stabilit: Doar prețul petrolului rusesc va putea fi plafonat

Statele Unite au primit aprobarea G7 la propunerea lansată de administrația Joe Biden de a stopa creșterile costului țițeiului, care are un impact major asupra inflației din SUA.

Problema de bază, așa cum a apărut atunci când Uniunea Europeană a decis să lanseze embargoul asupra petrolului rusesc (care va intra în vigoare în 2023), este că piața petrolului este complexă, interconectată și, de-a lungul lanțului său de aprovizionare, interesele în joc sunt cele ale companiilor occidentale, potrivit Europa Today.

La G7, Franța a încercat să arunce în aer limita de preț, propunând ca plafonul de preț să afecteze toți producătorii de petrol, nu doar rușii. Intenția Elysée-ului a fost de a ”pedepsi” țările OPEC, ”vinovate” că au tras frâna doar producțiilor naționale pentru a menține prețurile ridicate pe piață. Dar această măsură ar afecta și Statele Unite.

În cele din urmă, președintele Emmanuel Macron a retras propunerea, iar liderii G7 au convenit asupra principiului: un plafon de preț la barilii Moscovei pentru a opri avantajul competitiv al Rusiei, care până acum înregistrează cifre record datorită creșterii prețurilor (de asemenea, determinate de embargouri și reduceri ale achizițiilor în Occidentul) și creșterea exporturilor către Asia, în special China. 

Beijingul, profitând de reduceri uriașe de preț, a importat pentru prima dată luna trecută 2 milioane de barili de petrol rusesc pe zi. Importurile din India au crescut, de asemenea, atingând 900.000 de barili pe zi în mai. 

Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, veniturile din exporturile de petrol rusesc au crescut cu 1,7 miliarde de dolari în mai, la un total de 20 de miliarde de dolari.

Planul G7, bazat pe propunerea SUA, ar trebui să servească la ”finalizarea” embargourilor decise chiar de țările occidentale, care au avut până acum efectul opus de creștere a prețurilor și profiturilor producătorilor ruși.

Una dintre marile limitări ale acestor embargouri este că toate companiile petroliere importatoare de petrol de la Moscova pot găsi cu ușurință noi piețe de desfacere, iar amenințarea de a sancționa pe cei care cumpără țiței rusesc poate să nu funcționeze.

De aici și ideea alternativă: Occidentul nu cumpără petrol de la Moscova, ceilalți plătesc pentru el la un preț mic- cine respectă acordul nu va fi sancționat. 

Această schemă, potrivit SUA, are mai multe șanse să reușească: închiderea lacunelor, țările G7 și-ar putea folosi puterea cartelului ca și cumpărători pentru a împinge piața la prețuri mai mici. Consumatorii ar avea de câștigat din asta, în timp ce Rusia și-ar reduce veniturile. 

Citește și - Kremlin: Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor dacă Occidentul plafonează preţul gazelor

Kremlinul a anunţat marţi că gigantul rus Gazprom ar putea căuta să schimbe condiţiile contractelor sale de livrare dacă statele occidentale implementează un plafon de preţ pentru gazul rusesc, transmite Reuters.

Liderii grupului celor şapte state puternic industralizate (G7) au fost de acord să analizeze introducerea unui plafon de preţ pentru gazul şi petrolul rusesc, pentru a limita fluxul de bani spre Rusia.

Invadarea Ucrainei de către Rusia şi limitarea profiturilor generate de Rusia ca urmare a creşterii preţurilor la energie au devenit principalele subiecte de discuţie pentru liderii din G7.

Beneficii reduse pentru Rusia

Oficialii occidentali spun că vor să încurajeze vânzările de petrol rusesc la un nivel uşor peste costurile de producţie, pentru a se asigura că beneficiile Rusiei sunt reduse, în timp ce este menţinută producţia, dar detaliile finale încă nu au fost anunţate.

"Depinde de direcţie, depinde de deciziile luate de Gazprom. Probabil, ei ar putea pune problema schimbării actualelor condiţii din contracte, a schimbării preţului", a răspuns purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat despre ideea plafonării preţului gazului.

Peskov nu a precizat dacă schimbările ar putea duce. Vezi articolul aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?