Acţiunile europene scad, pe fondul declinului producătorilor auto, după anunţarea taxelor vamale din SUA

Declinul pe burse al producătorilor auto a dus la cel mai redus nivel al acţiunilor europene din ultimele două săptămâni, în urma anunţului preşedintelui Donald Trump privind impunerea de taxe vamale suplimentare de 25% pentru 'toate maşinile şi componentele auto care nu sunt fabricate în Statele Unite', începând de la 2 aprilie, transmite Reuters.
Indicele pan-European STOXX 600 a scăzut miercuri dimineaţă cu 1%, ajungând la cel mai redus nivel după cel din 14 martie. Indicele principal DAX al Bursei din Germania, unde sunt unii dintre cei mai mari furnizori de maşini şi componente auto către SUA, înregistra un declin de 1,4%.
Titlurile Volkswagen, cel mai vulnerabil dintre grupurile auto germane la taxele vamale suplimentare, pe fondul surselor sale de aprovizionare din Mexic şi a lipsei de unităţi de producţie în SUA pentru mărcile sale Audi şi Porsche, înregistrau un declin de 3,6%.
Acţiunile Stellantis au scăzut cu 6,4%, ale BMW cu 3,9%, ale Porsche cu 4,2%, ale Mercedes-Benz cu 4%, în timp ce titlurile Volvo Cars şi ale producătorului de componente auto Continental AG înregistrau fiecare un declin de aproximativ 2,5%. Indicele auto STOXX 600 a coborât cu peste 3,3%, fiind în grafic pentru a şterge toate câştigurile din acest an.
Ministerul Economiei şi Asociaţia auto din Germania auto au criticat noile taxe vamale din SUA, care ar urma să afecteze economia SUA şi a UE, şi au cerut urgent negocieri pentru a evita extinderea războiului comercial. 'Riscul unui conflict comercial global - cu consecinţe negative asupra creşterii economiei mondiale, a locurilor de muncă şi a preţurilor - este ridicat de ambele părţi', a avertizat preşedintele Federaţiei constructorilor germani de automobile (VDA),Hildegard Mueller, cerând discuţii bilaterale UE-SUA pentru găsirea unei soluţii.
În Japonia, acţiunile Toyota au scăzut cu 2,7%, ale Honda cu 3% şi ale Nissan cu 2,2%, în timp ce în Coreea de Sud titlurile Hyundai Motor şi Kia înregistrau fiecare un declin de aproximativ 4%. Taxele vamale suplimentare şi ameninţările cu impunerea lor au sporit incertitudinile în rândul companiilor şi au provocat turbulenţe pe pieţele bursiere globale, de când Trump a revenit la Casa Albă, în ianuarie.
Miercuri, Trump a reafirmat că se aşteaptă ca taxele vamale suplimentare din domeniul auto să-i determine pe producătorii auto să majoreze investiţiile în SUA, în loc de Canada sau Mexic. Conform analiştilor de la Goldman Sachs, aproape jumătate din cele 16 milioane de maşini vândute anul trecut în SUA au fost importate, valoarea totală depăşind 330 miliarde de dolari, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News