Actele pe care trebuie să le ai mereu la tine. Bulai: Lipsă de încredere a statului în cetăţeni. De aia au apărut hoţii cu bun simţ
Sociologul Alfred Bulai şi jurnalistul Val Vâlcu au vorbit la emisiunea Nod în Papură despre birocraţia excesivă din România, comparativ cu alte ţări.
"O chestie aberantă este că trebuie să ai permisul şi buletinul la tine când eşti cu maşina. De ce?", a întrebat Val Vâlcu.
"Nu ţii minte că până acum câţiva ani trebuia să ai şi chitanţa pentru rovinietă? Îţi dai seama? E o hârtie tipărită în care nu se mai vedea nimic în 3 săptămâni. O aberaţie! E o chestie banală, când ai plătit eşti în baza de date. Aceste excese administrative arată două lucruri. Primul este lipsa de încredere a statului în cetăţeni. Pentru că te consideră infractor, de aceea îţi cer atâtea lucruri", a punctat Alfred Bulai.
"Dom'le, am permisul la mine, sunt acolo toate datele, CNP, totul. În alte ţări, doar cu permisul te legitimează", a continuat Vâlcu.
"Mai mult, te amendează dacă nu ai permisul la tine. Dar întrebarea este următoarea: ce, statul nu ştie că am permis? Cine mi l-a dat?", a mai spus şi Bulai.
"Dacă le pierzi, trebuie să umbli de două ori să le recuperezi!", a mai arătat Val Vâlcu.
"De aia au apărut şi hoţi cu bun simţ în România. Furau portofelul, luau banii şi veneau acasă şi lăsau buletinul în cutia poştală, că e groasă!", a subliniat sociologul Bulai.
"La mine a venit după câteva zile o persoană, i-am şi dat nişte bani, mi-a spus că a găsit undeva actele mele. Între timp, eu anunţasem autorităţile, am dus teancul de hârtii, mi-au făcut poze. Câteva zile, am avut două buletine. L-am primit pe cel nou, iar pe cel vechi mi l-a adus acasă, nu mai ştiam ce să fac cu el!", a replicat Vâlcu.
A doua concluzie a birocraţiei excesive
"Al doilea lucru care reiese de mai sus este că birocraţia asta dă de lucru multor oameni. Vorbesc de tot ce înseamnă administraţie, poliţie, etc. În loc să fie totul online, totul e fizic. Să ne gândim că avem o ditamai clădire unde se dau permisele. Fiecare vine cu un maldăr de hârtii, etc. Cineva îmi povestea că în Italia şi-a schimbat permisul la automat. A băgat permisul vechi, i s-a făcut poză şi i-a venit permisul acasă. În SUA ţi-l dă automat, faci cerere că vrei să îl prelungeşti. Dacă expiră şi te duci după, te pune să dai un test.
Dar ceea ce mi se pare spectaculos în SUA este că nu există şcoală de şoferi. E o simplificare naturală şi firească" a concluzionat Alfred Bulai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News