Acte mai puține și vaccinuri pentru copiii care merg la școală. Adeverința pentru sport, risc de COVID-19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Medicii de familie solicită renunțarea la unele acte cerute de unitățile școlare la înscrierea copiilor, în contextul epidemiologic din acest an. Nu mai puțin de cinci documente sunt solicitate părinților de către conducerea unor școli.

Societatea Națională de Medicină a Familiei a recomandat autorităților să renunțe la unele acte birocratice care cresc riscul expunerii la COVID-19 și să asigure vaccinarea antigripală gratuită a tuturor elevilor.

”Toamna reprezintă sezonul cu o incidență crescută a virozelor respiratorii și de debut a infecțiilor gripale. În acest an ne confruntăm, suplimentar, cu o transmitere comunitară crescută a infecției cu SARS CoV-2. În plus, începerea anului școlar implică o intensă activitate birocratică medicală. Se cer avize, scutiri, adeverințe, dosare medicale etc. și se aglomerează activitatea la cabinete pentru obținerea acestor acte medicale”, se arată într-un document dat publicității de către SNMF.

Adeverința pentru ora de sport, birocrație inutilă

Astfel, medicii de familie cer ca în 2020 să se renunțe la adeverințele medicale care atestă capacitatea copilului de a participa la orele de sport și să fie solicitate medicilor de familie doar adeverințe care atestă încadrarea într-o categorie scutită de efort fizic.

S-ar mai putea renunța și la:
- aviz epidemiologic pentru (re)intrarea în colectivitate;
- fișa de vaccinări; 
- adeverințe de boli cronice pentru părinți! (deși nu există această cerință în legislație, anumite școli și licee solicită astfel de documente);
- adeverință medicală pentru înscrierea în colectivitate (deși este nevoie de acest document numai la intrarea într-un nou ciclu de învățământ, unele unități școlare solicită pentru toți elevii un astfel de document, care are doua pagini și presupune examen clinic complet pe aparate și sisteme, înregistrarea greutății, înălțimii, TA etc.).

Medicii de familie cer utilizarea mijloacelor de comunicare la distanță în situația în care școala solicită anumite documente pe care medicul de familie le eliberează, comunicare între medic de familie, școală și părinte.

Redirecționări de fonduri pentru prevenirea COVID

Medicii de familie propun ”transformarea programului CORNUL ȘI LAPTELE într-un program de tip MASCA ȘI DEZINFECTANTUL, astfel încât fondurile deja prevăzute în buget să fie cheltuite mai eficient și mai riguros, pe lângă fondurile necesare pentru investiții specifice perioadei epidemice”. De asemenea, SNMF cere ”VACCINAREA ANTIGRIPALĂ a copiilor de vârstă școlară. Statul trebuie să introducă gratuitate pentru vaccinarea antigripală a copiilor din colectivitățile școlare”, susțin medicii de familie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel