Acte cununie civilă. De ce documente ai nevoie pentru a te căsători
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Acte cununie civilă. De ce documente ai nevoie pentru a te căsători. Dacă urmează să te cununi civil, ai nevoie de o serie de acte. Iată ce documente trebuie să ai la dosar.

Acte cununie civilă. Dacă dorești să te cununi civil, ai nevoie de actele de identitate ale celor doi soţi, atât în original, cât şi copii, certificatele de naştere, la fel, în original şi copie, certificatul prenupţial, adică un document/certificat medical care menţionează dacă persoana se poate sau nu căsători, din motive strict medicale.

Dacă unul dintre soți a mai fost căsătorit

Acte cununie civilă. Dacă unul dintre soţi a mai fost căsătorit anterior, este nevoie și de documentele de desfacere a căsătoriei anterioare, atât în original, cât şi copie, potrivit cumsa.ro. Cel mai probabil, certificatul de divorţ sau certificatul de deces al soţului anterior. Se mai adăugă aici şi o declaraţie prin care soţii îşi asumă că nu există motive de natură legală care să împiedice încheierea cununiei.

Dacă unul dintre soți este străin

Acte cununie civilă. În cazul în care unul dintre viitorii soţi este străin, documentele necesare încheierii cununiei includ dovada eliberării de misiunea diplomatică sau de oficiul consular al ţării al cărei cetăţean este din care să rezulte că acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute de legislaţia din ţară de origine pentru încheierea cununiei.

Acte cununie civilă. Dacă România are încheiate convenţii, tratate sau acorduri de asistență juridică în materie de stare civilă cu ţara de origine a viitorului soţ, atunci acesta poate prezentă documentele eliberate de autorităţile competente din ţara sa. Ia în considerare şi ce acte sunt necesare pentru o cununie civilă când unul dintre soţi nu are cetăţenie romană. Aceste documente trebuie datate recent, adică în momentul depunerii dosarului, să nu fie mai vechi de trei luni sau, să respecte termenul de valabilitate înscris pe ele, dacă este cazul.

Acte cununie civilă. Cetăţenii statelor care nu au oficiu consular sau misiune diplomatică în România pot depune o declaraţie pe propria răspundere, autentificată la un birou notarial, din care să rezulte clar că viitorul soţ nu este căsătorit şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de legea din ţară de origine pentru a încheia căsătoria în România.

Vezi și: Cum poți să-ți scoți cazierul. Unde trebuie să mergi, documente necesare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel