Data publicării:

Acte căsătorie stare civilă. Ce înseamnă regim matrimonial și ce trebuie să alegi

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Fotografie creată de Jasmine Carter, de la Pexels
Fotografie creată de Jasmine Carter, de la Pexels

Atunci când depun actele pentru căsătorie, viitorii soți trebuie să aleagă ce regim matrimonial doresc. Mulți tineri ajung în fața ofițerului de Stare Civilă neștiind ce înseamnă regimul matrimonial și, implicit, ce să aleagă.

Ofiţerul de stare civilă face menţiune pe actul de căsătorie despre regimul matrimonial ales. Pentru a fi opozabile terţilor, convenţiile matrimoniale se înscriu în Registrul naţional notarial al regimurilor matrimoniale, organizat potrivit legii.

Puteți alege între Regimul comunităţii legale, Regimul separaţiei de bunuri sau Regimul comunităţii convenţionale

Unul dintre regimurile matrimoniale pe care le putem alege este comunitatea legală, regim matrimonial cu care suntem obişnuiţi dinainte de 1989. Acest regim presupune că, de la data încheierii căsătoriei, soții au un patrimoniu comun, iar bunurile pe care le dobândesc devin bunuri comune în devălmășie, fără a fi stabilită cota de participare a fiecăruia dintre ei.

Bunurile proprii


    Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:


    a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;


    b) bunurile de uz personal;


    c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;


    d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;


    e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;


    f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;


    g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;


    h) fructele bunurilor proprii.


Veniturile din muncă, sumele de bani cuvenite cu titlu de pensie în cadrul asigurărilor sociale şi altele asemenea, precum şi veniturile cuvenite în temeiul unui drept de proprietate intelectuală sunt bunuri comune, indiferent de data dobândirii lor, însă numai în cazul în care creanţa privind încasarea lor devine scadentă în timpul comunităţii.

Regimul separaţiei de bunuri

Dacă soții au încheiat o convenție de separație de patrimonii, înseamnă că bunurile dobândite de ei în timpul căsătoriei nu vor mai fi bunuri comune. Bunurile vor fi bunuri proprii ale unuia sau celuilalt dintre soți, în funcție de care dintre ei este dobânditor și semnează actul.


Fiecare dintre soţi este proprietar exclusiv în privinţa bunurilor dobândite înainte de încheierea căsătoriei, precum şi a celor pe care le dobândeşte în nume propriu după această dată.


Prin convenţie matrimonială, părţile pot stipula clauze privind lichidarea acestui regim în funcţie de masa de bunuri achiziţionate de fiecare dintre soţi în timpul căsătoriei, în baza căreia se va calcula creanţa de participare. Dacă părţile nu au convenit altfel, creanţa de participare reprezintă jumătate din diferenţa valorică dintre cele două mase de achiziţii nete şi va fi datorată de către soţul a cărui masă de achiziţii nete este mai mare, putând fi plătită în bani sau în natură.

Regimul comunităţii convenţionale

Este un regim matrimonial asemănător separaţiei bunurilor. Convenția prin care se alege regimul comunității convenționale poate cuprinde clauze privind extinderea comunității, prin includerea în comunitate a unor bunuri proprii, restrângerea comunității la anumite bunuri sau datorii anume determinate în convenție, modificarea gestiunii bunurilor prin obligativitatea acordului ambilor soți pentru încheierea anumitor acte de administrare. Bunurile dobândite în timpul comunității convenționale vor fi proprii sau comune, în funcție de alegerea soților.

Modificarea regimului

După cel puţin un an de la încheierea căsătoriei, soţii pot, ori de câte ori doresc, să înlocuiască regimul matrimonial existent cu un alt regim matrimonial ori să îl modifice, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege pentru încheierea convenţiilor matrimoniale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel