Acrilamida este o substanță potențial cancerigenă care se formează în mod natural în produsele alimentare cu amidon (cum ar fi pâinea, pizza, cartofii, biscuiții, fulgii de porumb, etc.) în timpul gătirii la temperaturi ridicate.
Procesul chimic care o eliberează este cunoscut sub numele de ”reacția Maillard” și conferă alimentului acel aspect tipic ”prăjit” care îl face mai gustos, dar și dăunător.
În 2015, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) a declarat, după o evaluare amănunțită, că, deși nu există o doză ”sigură”, este mai bine să se reducă expunerea acesteia. Doza maximă recomandată este de un microgram de acrilamidă pe zi, adică cantitatea conținută în 1 g de chipsuri de cartofi, 3 g de cartofi prăjiți sau 4 g biscuiți.
Potrivit Today, EFSA a identificat, de asemenea, care alimente contribuie cel mai mult la expunerea la această substanță în funcție de vârstă. La adulți, cartofii prăjiți a reprezentat până la 49% din expunerea medie, urmată de cafea (34%), pâine (23%). La copii și adolescenți, pe de altă parte, cartofii prăjiți sunt responsabili pentru până la 51% din expunerea medie, urmați de pâine, cerealele pentru micul dejun și biscuiții (25%).
Este evident că doza ”tolerată” de acrilamidă este probabil incompatibilă cu o dietă echilibrată și variată. Cu toate acestea, este posibil să-i reducă expunerea cu câteva mici trucuri în bucătărie.
- Alegerea unor timp de coacere mai scurți, în bază lichidă sau aburi pentru ca distribuția căldurii pe mâncare să fie mai lentă și mai uniformă.
- Gătirea alimentelor să se facă în mod uniform, având răbdarea de a le întoarce pe fiecare parte, fără să se carbonizeze doar o parte.
- Limitarea consumului de chipsuri, covrigei și alte gustări coapte, cum ar fi biscuiții. Este posibil să faci micul dejun mult mai sănătos cu diferite ingrediente.
- Dacă pregătim cartofii acasă, verificăm temperatura uleiului și impiedică să se rumenească.
- Trebuie să consumăm doze mai mari de antioxidanți ca măsură preventivă. Fructele și legumele rămân printre cele mai bune soluții în ceea ce privește prevenirea cancerului. Consumăm adesea broccoli, conopidă, salate verzi, afine, kiwi și citrice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Delia Budeanu, povestea neștiută. Cea mai cunoscută crainică din istoria Televiziunii Române de dinainte de '90 se temea să nu fie împușcată de Ceaușescu
- Zodia care trebuie să facă schimbări în perioada următoare. Daniela Simulescu: Vă recomand să stați departe / video
- Banca Mondială și FMI recomandă noi taxe și impozite pe salariile românilor, dar și pe locuințe și mașini. Alternativa lui Adrian Negrescu
- Horoscop 23 aprilie: Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Zodia care are probleme în familie. Mergi pe vârfuri!
- Horoscop 22 aprilie: Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară. Zodia care se simte manipulată. Vei fi radical
- Modificare RCA - numeroși șoferi vor plăti bani mai mulți. Titi Aur arată manevra care s-a făcut / video
- Armata SUA testează o armă experimentală cu microunde de înaltă putere. Ce este Proiectul Meteor
- O țară din Europa are școală gratis pentru adulți, inclusiv pentru români. Învață două limbi străine și obțin și competențe profesionale
- BANCUL ZILEI: Bulișor, răspuns magistral pentru tată
- Apa îmbuteliată în pet-uri, pericol pentru sănătate. Dr. Mircea Duțu: ”Particule extrafine au ajuns în sânge, inimă și creier”. Care este cea mai sigură apă
- Semnal de alarmă către părinți. Ce gest periculos au ajuns să facă tinerii la trecerea de pietoni
- Ce profesii onorabile ocupă mulți români în Norvegia. „Aici este o lipsă enormă. Toți norvegienii îi laudă”
- O nouă provocare pentru școala românească, în contextul tehnologizării și ecologizării. Prof. Duțu: Un moment de cumpănă