Acrilamida, de ce este toxică și în ce alimente o putem găsi
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
Studiile au demonstrat legătura dintre riscul crescut de a dezvolta cancer și expunerea la această substanță care se formează în mod natural în alimentele cu amidon în timpul gătirii la temperaturi ridicate.

Acrilamida este o substanță potențial cancerigenă care se formează în mod natural în produsele alimentare cu amidon (cum ar fi pâinea, pizza, cartofii, biscuiții, fulgii de porumb, etc.) în timpul gătirii la temperaturi ridicate.

Procesul chimic care o eliberează este cunoscut sub numele de ”reacția Maillard” și conferă alimentului acel aspect tipic ”prăjit” care îl face mai gustos, dar și dăunător.

În 2015, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor) a declarat, după o evaluare amănunțită, că, deși nu există o doză ”sigură”, este mai bine să se reducă expunerea acesteia. Doza maximă recomandată este de un microgram de acrilamidă pe zi, adică cantitatea conținută în 1 g de chipsuri de cartofi, 3 g de cartofi prăjiți sau 4 g biscuiți.

Potrivit Today, EFSA a identificat, de asemenea, care alimente contribuie cel mai mult la expunerea la această substanță în funcție de vârstă. La adulți, cartofii prăjiți a reprezentat până la 49% din expunerea medie, urmată de cafea (34%), pâine (23%). La copii și adolescenți, pe de altă parte, cartofii prăjiți sunt responsabili pentru până la 51% din expunerea medie, urmați de pâine, cerealele pentru micul dejun și biscuiții (25%).

Este evident că doza ”tolerată” de acrilamidă este probabil incompatibilă cu o dietă echilibrată și variată. Cu toate acestea, este posibil să-i reducă expunerea cu câteva mici trucuri în bucătărie. 

- Alegerea unor timp de coacere mai scurți, în bază lichidă sau aburi pentru ca distribuția căldurii pe mâncare să fie mai lentă și mai uniformă.

- Gătirea alimentelor să se facă în mod uniform, având răbdarea de a le întoarce pe fiecare parte, fără să se carbonizeze doar o parte.

- Limitarea consumului de chipsuri, covrigei și alte gustări coapte, cum ar fi biscuiții. Este posibil să faci micul dejun mult mai sănătos cu diferite ingrediente.

- Dacă pregătim cartofii acasă, verificăm temperatura uleiului și impiedică să se rumenească.

- Trebuie să consumăm doze mai mari de antioxidanți ca măsură preventivă. Fructele și legumele rămân printre cele mai bune soluții în ceea ce privește prevenirea cancerului. Consumăm adesea broccoli, conopidă, salate verzi, afine, kiwi și citrice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel