Acordul nuclear cu Iranul. SUA vrea relansarea discuțiilor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Acordul nuclear cu Iranul. SUA vrea relansarea discuțiilor
Acordul nuclear cu Iranul. SUA vrea relansarea discuțiilor
Statele Unite ale Americii își doresc relansarea discuțiilor cu Iranul privind acordul nuclear din 2015.

Statele Unite ale Americii au precizat că sunt gata să reînceapă discuțiile cu Iranul pentru a relansa acordul nuclear din 2015, în contradictoriu cu decizia fostului președinte Donald Trump de a ieși din angajamentul care împiedica Teheranul să dețină arme nucleare. Secretarul de stat american, Antony Blinken, după o întâlnire cu partenerii săi europeni, a subliniat poziția președintelui Joe Biden conform căreia Washingtonul va reveni la acordul cunoscut formal sub numele de Planul de Acțiune Comprehensiv Comun (JCPOA), dacă Teheranul ar respecta pe deplin angajamentul.

Ulterior, Departamentul de Stat a declarat că este deschis la o „întâlnire informală” cu așa-numitul grup P5 + 1 - părțile la acord, inclusiv Iranul - pe care un oficial al Uniunii Europene s-a oferit-o să o găzduiască. Este cel mai concret pas pe care administrația Biden l-a făcut public către angajamentul direct cu Teheranul și care vizează reluarea acordului nuclear.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al ministerului iranian de externe, Saeed Khatibzadeh, a părut să nu fie de acord cu perspectivele Statelor Unite ale Americii. Într-un mesaj pe Twitter, acesta a scris: „Acum este doar Iran și P4 + 1. Gestul este de bun augur. Dar, pentru a reînvia P5 + 1, SUA trebuie să acționeze și să elimine sancțiunile”, a scris acesta.

Iranul și-a intensificat în ultimele luni activitatea nucleară, încălcând acordul în care acuză SUA și puterile europene - ceilalți semnatari ai acordului - că au renunțat la angajamentele lor. Teheranul spune că Washingtonul și puterile europene trebuie să fie primele care revin la angajamentele asumate în cadrul acordului nuclear din 2015, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel