Transgaz: Acordul istoric dintre România și Gazprom a încetat unilateral
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Acţiunile Gazprom în cădere cu peste 30% după ce acţionarii au respins plata dividendelor pentru 2021
Acţiunile Gazprom în cădere cu peste 30% după ce acţionarii au respins plata dividendelor pentru 2021
Contractul României cu Gazprom Export LCC (GPE) privind transportul gazelor naturale prin conducta T3 de pe teritoriul țării noastre către țări terțe, valabil până la data de 31.12.2023, a încetat prin acordul ambelor părți, a anunțat Transgaz.

Potrivit Mediafax, SNTGN Transgaz informează, într-un comunicat remis bursei, că decizia a fost luată în scopul aplicării reglementărilor europene pe conductele de transport gaze naturale T2 și T3 și al încheierii cu operatorii de transport adiacenți a acordurilor de interconectare aferente punctelor de intrare sau ieșire ale acestor conducte.

Negocierile intense purtate între Comisia Europeană (DG-ENER), SNTGN Transgaz SA și Gazprom Export LLC s-au materializat într-un Acord de încetare a Contractului istoric între SNTGN Transgaz SA și GPE încheiat pentru transportul gazelor naturale prin conducta de tranzit T3 pe teritoriul României către terțe țări.

Acord de importanță deosebită

Acest Acord este de o importanță deosebită, întrucât pe de o parte creează premisele pentru aplicarea cadrului normativ european pentru rezervarea de capacitate de transport gaze naturale prin conductele de tranzit T2 și T3 și în același timp asigură protejarea intereselor financiare ale Transgaz care decurgeau din contractul istoric de transport gaze naturale prin conducta de tranzit T3, mai transmite sursa citată.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Național de Transport care răspunde de funcționarea acestuia în condiții de calitate, siguranță, eficiența economică și protecție a mediului înconjurător, societate listată la Bursa de Valori București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel