Acord de ”principiu” pentru livrarea de gaze naturale. Ce au stabilit Rusia, Ucraina și UE
Data publicării:
Autor: Cătălin Șerban
WhatsApp
După negocieri îndelungate, Rusia, Ucraina şi UE au convenit joi noaptea, 'în principiu', asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale începând cu data de 1 ianuarie 2020.

  Acest lucru a fost declarat de vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.

Ucraina este o ţară crucială pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livrează gaze Ucrainei şi altor ţări din Europa expiră după 31 decembrie 2019.

'După negocieri intensive sunt bucuros să spun că am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred că este o veste foarte bună pentru Europa, Rusia şi Ucraina', a declarat Sefcovic.


Întâlnire la Berlin în formulă tripartită: Rusia, Ucraina, UE, continuată la Minsk, vineri, între Rusia și Ucraina



Vicepreşedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, şi omologul său rus, Alexander Novak, s-au întâlnit joi la Berlin pentru discuţii dar nu au oferit alte detalii. Separat, grupul rus Gazprom a informat că oficialii de la Moscova şi Kiev se vor întâlni vineri la Minsk pentru a continua discuţiile. La rândul său, Oleksiy Orzhel şi-a exprimat speranţa că în scurt timp se va ajunge 'la un rezultat pozitiv pentru toate părţile' iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a lăudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord între Ucraina şi Rusia.

În prezent, Rusia construieşte două noi gazoducte, Nord Stream2 şi TurkStream, acesta din urmă fiind destinat să ocolească Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinţa sa anuală de presă, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a spus că Moscova intenţionează să menţină tranzitul gazelor naturale via Ucraina, indiferent de noile conducte pe care Rusia le construieşte.

Putin este dispus să livreze gaze la preț redus Ucrainei

'Vom căuta o soluţie care să fie acceptabilă pentru toate părţile, inclusiv Ucraina', a spus Putin, adăugând că Rusia este dispusă să ofere Kievul-ului o reducere de preţ de 20-25% pentru achiziţiile de gaze naturale ruseşti. Grupul rus Gazprom asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei.

Grupul rus aprovizionează Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Miercuri, noul operator al reţelei de gazoducte din Ucraina (GTSO) şi compania românească Transgaz au semnat un acord care va permite livrarea de gaze naturale din România spre nord în Ucraina şi Republica Moldova la punctul de interconectare Isaccea-Orlovka, începând cu data de 1 ianuarie 2020, relatează AGERPRES.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel