Data publicării:

Acord cu fermierii. Coșea: Credeam că-i va trezi pe guvernanți. Țara asta nu e amorțită de frică. România este vie, este puternică

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Economie
WhatsApp
FOTO: Freepik @King stock N1
FOTO: Freepik @King stock N1
Prof. Mircea Coșea a vorbit despre paradoxul agriculturii românești, dar și ce ar trebui să facă guvernanții, dincolo de acordul negociat între fermieri și Ministerul Agriculturii.

Analistul economic, prof. Mircea Coșea, a vorbit despre negocierile dintre fermierii care au protestat în ultimele zile și Ministerul Agriculturii, dar și care este paradoxul agriculturii din România, care ar putea hrăni zeci de milioane de oameni.

”Apreciez foarte mult felul în care ministrul Agriculturii a acționat, a negociat, a discutat, a făcut tot ce putea să facă. Este foarte complicat să spunem dacă se vor pune în practică, pentru că unele dintre cerințele celor care au protestat și care protestează sunt legate de niște angajamente ferme pe care România le are cu Uniunea Europeană, nu numai prin PNRR, dar în principal prin PNRR.

Deci este complicat să le pui în practică imediat. Însă, bunăvoința care s-a arătat la Guvern, faptul că încearcă să găsească o cale, este de salutat.

Ca să fiu foarte sincer, nu sunt foarte optimist cu aplicarea imediată a acestor cerințe. Avem o experiență, care nu este plăcută, cu acest guvern care promite și nu face. Să ne aducem aminte de promisiunea făcută celor din învățământ, nerealizată, tăiată, împărțită în etape, nu s-a făcut mare lucru. Dar a fost o încercare”, a explicat analistul economic, prof. Mircea Coșea, la Realitatea Plus.

Coșea: ”Ar trebui să îi trezească pe guvernanții noștri”

”Problema mea este cu totul alta și o spun de foarte mult timp, de mai mult de 10 ani. Agricultura are nevoie de un program special în România. Agricultura este o bogăție pe care România o are, putem hrăni 80-90 de milioane de oameni, ori în loc să hrănim această populație printr-o agricultură modernă, noi importăm mâncarea.

Este un paradox extraordinar, o dovadă că avem nevoie de un program social, o strategie pe termen lung printr-un consens politic care să ducă de la irigații până la crearea unei industrii de prelucrare a a materiilor prime agricole.

Eu credeam că această mișcare, extrem de importantă, ar trebui să îi trezească pe guvernanții noștri și să înțeleagă că țara asta nu doarme, nu este amorțită într-o frică de ceea ce se va întâmpla, arată că România este vie, este puternică, credeam că la nivelul Guvernului se va pune accentul pe un program, pe o strategie, pe o ieșire din criza în care este agricultura României de ani de zile.

Așa niște cerințe punctuale, pe ici, pe colo, care se vor rezolva sau nu, poate sunt bune, dar nu rezolvă marea problemă a agriculturii României, care înseamnă incapacitatea de a valorifica în interesul propriului popor și a balanței comerciale, adică pentru export, marele potențial agricol pe care îl are”, a mai spus prof. Mircea Coșea.

Citește și: Alianța pentru Agricultură și Cooperare: Nu mai există motive pentru continuarea protestului spontan

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel