Acord comercial cu Marea Britanie, prioritate pentru Trump, susține un fost consilier
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află ce declarații a făcut Robert Greenway, fost consilier al lui Trump.

Cândva râvnit ca fiind cel mai mare premiu post-Brexit, un acord comercial între Regatul Unit și SUA i-a scăpat lui Joe Biden, de asemenea lui Donald Trump și mai multor prim-miniștri britanici.

Cu toate acestea, dacă Trump va câștiga un al doilea mandat în această toamnă, asigurarea acordului lăudat va fi ”o prioritate” pentru administrația sa, spune Robert Greenway, fost asistent adjunct al președintelui în Consiliul de Securitate Națională al lui Trump, conform POLITICO.

”Cred că este în interesul amândurora să facem acest lucru", a spus Greenway, care a rămas în contact cu fostul președinte, dând la o parte întrebările despre eșecurile din trecut în asigurarea acordului. Discuțiile au eșuat la sfârșitul anului 2020 sub conducerea șefului comercial al lui Trump, Robert Lighthizer, iar eforturile de a construi o cale de relansare a negocierilor nu a reușit anul trecut.

Unul dintre principalele puncte de blocaj în cadrul discuțiilor a fost reprezentat de importurile agricole și de rezistența britanică la deschiderea pieței sale pentru carnea de vită tratată cu hormoni și pui clorurați - o problemă care a zădărnicit și negocierile comerciale ale Regatului Unit cu Canada în ianuarie.

”Sper că detaliile pot fi rezolvate”, a declarat Greenway. "Cred că este o posibilitate foarte reală", a adăugat el, menționând că Trump "este un președinte care apreciază înțelegerile".

Potențial economic

”Există un potențial economic enorm într-o nouă relație economică între SUA și Marea Britanie, în special după Brexit. Sper că aceasta va fi prima dintre multele conversații pentru ca acest lucru să se întâmple”, a mai menționat Greenway.

Luni seara târziu, ministrul britanic de Externe, David Cameron, a zburat la Mar-a-Lago, în Florida, pentru a lua cina cu Trump înainte de a se îndrepta spre Washington. Campania lui Trump a declarat că cei doi au discutat despre viitoarele alegeri din SUA și Marea Britanie și despre politica Brexit - printre alte probleme.

Cu toate acestea, o a doua administrație Trump ar putea foarte bine să aibă de-a face cu un guvern format de liderul laburist de centru-stânga Keir Starmer, în condițiile în care sondajele arată că partidul său este pe cale să îi învingă pe conservatori.

Laburiștii nu au ”niciun apetit” pentru a reduce standardele alimentare pentru exportatorii americani, a declarat la începutul acestui an Jonathan Reynolds, secretar de stat, ceea ce face "dificilă" realizarea unui acord comercial între Regatul Unit și SUA în viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel