„Acoperișuri reci”, cea mai bună soluție pentru marile orașe, pe vreme caniculară - studiu
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Iată cum ar putea așa-numitele acoperișuri reci "să răcorească" marile orașe pe timpul verii.

O cercetare recentă efectuată de specialiștii de la UCL indică faptul că vopsirea acoperișurilor în alb sau aplicarea unui strat reflectorizant pe acestea este mai eficientă pentru răcirea orașelor precum Londra, în comparație cu alte metode, cum ar fi acoperișurile verzi, vegetația stradală sau panourile solare.

Cu cât pot scădea temperatura în interior

Potrivit Eurekalert. studiul publicat și în Geophysical Research Letters a arătat că acoperișurile reci pot reduce temperaturile exterioare din Londra cu aproximativ 1,2 grade Celsius în medie, în timp ce în anumite zone, scăderea poate ajunge până la 2 grade. Pe de altă parte, utilizarea intensivă a aerului condiționat poate duce la creșterea temperaturii exterioare cu până la 1 grad Celsius în zonele dens populate ale Londrei.

Coincidență sau nu, cu o soluție asemănătoare venise, în primăvară, și sociologul Alfred Bulai: Acoperiș pe toate blocurile. Sociologul Bulai vine cu o idee inedită, ca la țară, dar cu ”super rentabilitate”: Micul Paris pe bune!

Studiul a folosit un model al zonei Greater London pentru a evalua impactul diverselor sisteme urbane de gestionare a căldurii în timpul celor mai fierbinți zile ale verii din 2018. Deși acoperișurile verzi aduc avantaje precum drenarea apei și oferirea de habitate pentru fauna sălbatică, efectul lor general de răcire asupra orașului s-a dovedit a fi, în medie, minim. Vegetația de la nivelul străzilor și panourile solare au avut, de asemenea, un impact mai redus asupra răcirii, de aproximativ 0,3 grade Celsius.

Nu absorb căldura, ci o reflectă!

Studiul evidențiază că, pe măsură ce temperaturile cresc din cauza schimbărilor climatice, orașele se confruntă cu probleme legate de insulele de căldură și de creșterea disconfortului în timpul valurilor de căldură. Identificarea unor metode eficiente de răcire a mediului urban a devenit o prioritate esențială pentru planificatorii urbani.

Acoperișurile reci, care reflectă căldura în loc să o absoarbă, pot răci atât mediul exterior cât și interiorul clădirilor. Cercetarea subliniază că acoperișurile reci sunt cea mai eficientă soluție pentru reducerea temperaturilor urbane, mai ales în zilele de vară cu temperaturi extreme.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel