"Acolo ești sclav. Aici ești respectat" Culesul de cireșe în Vaslui, mai căutat decât cel de căpșune în Spania: "Se câștigă foarte bine"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Românii încep să renunțe la culesul de căpșune în Spania și preferă să rămână în România... la cireșe.

Conform Vremea Nouă, în localitatea Stănilești, o găleată de cireșe de șapte kilograme este plătită cu 10 lei. Din 45 - 50 de găleți pe zi, câștigul zilnic ajunge la aproximativ 500 de lei. Aceasta se traduce într-un venit de 100 de euro pe zi, adică 2.500 de euro net pe lună, luna iunie având 25 de zile lucrătoare, fără duminici.

"Culeg cu soția mea împreună câte 90-100 de găleți pe zi. Duc acasă până în 1.000 de lei zilnic. Și în România se câștigă foarte bine. În străinătate, am lucrat 12 ani, dar era mai greu ca aici. Câștigam 35 de euro pe zi, aici 100 de euro pe zi. Așa era munca plătită în Grecia când lucram acolo. Le spun tuturor care lucrează afară să se întoarcă în România, că e mai bine de 1.000 de ori. Acolo ești sclav. Aici ești respectat. Am 40 de ani și de 7 ani nu mai plec la muncă în afară”, spune Nicu. 

Bărbatul lucrează la această livadă timp de 3-4 luni pe an. În tot acest timp, adună 10.000 de euro, indiferent dacă merge la cules de prune, mere, cireșe sau face alte munci în livadă.

"Aici e mai bine"

Un tânăr, recent revenit acasă, nu mai dorește să plece la muncă în străinătate: "Aici câștigăm la fel. Ce rost are?”

La livada de cireși ajunge cu autobuzul pus la dispoziție de patron.

"Eu culeg 40 de găleți și câștig 400 de lei pe zi. Împreună cu soția facem cam 600-700 de lei, depinde cât tragem. În străinătate, câștigam 100 de euro, dar aici e mai bine, la cireșe. În primul rând esti acasă”, spune tânărul.

Ce spune fermierul care deține cele 30 de hectare de livadă

"De la noi din fermă cireșele se vând cu 8 lei/kg, dar nu prea avem clienți. Nu mai merg cireșele la piață ca în trecut. Vin și cumpără câte 300 de kilograme pe zi. Când îi întrebi de ce așa puțin, spun că nu mai este forță de cumpărare la români. Noi le mai dăm la industrie sau în rețelele de hipermarketuri. De oamenii din livadă sunt foarte mulțumit. Culeg cu spor și își dau interesul. Am cam 90-100 de oameni pe zi, mulți din Vetrișoaia”, declarat proprietarul livezii de cireșe, pentru publicația citată.

Vezi și:  "Nu mai găsești decât bieți pensionari!" Munca plătită cu 500 de lei pe zi, dar refuzată de mulți români: "Țigări cine ne dă?"

 Muncitorii străini din România fac cale întoarsă, după aderarea la Schengen. "Riscă să își piardă din drepturile lor fundamentale" 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel