Data publicării:

Acneea se vindecă cu ajutorul soarelui? Prof. dr. Olga Simionescu demontează un mit / video

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik

Prof. dr. Olga Simionescu, medic primar, specialitatea Dermato-Venerologie, a fost invitată la emisiunea „Academia de Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre acnee.

Acneea este o afecțiune comună a pielii care afectează glandele sebacee și foliculii de păr. Este caracterizată prin apariția de puncte negre, puncte albe, pustule și noduli pe piele, în special pe față, spate și piept. Acneea poate varia în severitate, de la forme ușoare până la forme severe care pot lăsa cicatrici.

Prof. dr. Olga Simionescu a explicat că există o idee greșită printre pacienți că expunerea la soare poate vindeca acneea sau poate reduce severitatea ei în timpul verii. Însă, în realitate, soarele poate acționa ca un factor declanșator pentru acnee. Acesta poate reactiva infecțiile.

Medicul a subliniat că, în cazul acneei, expunerea la soare poate să pară că usucă leziunile, dar ulterior poate duce la o exacerbare a acneei. Astfel, este recomandată evitarea expunerii la soare în cazul pacienților cu acnee.

„Acneea se vindecă cu soare? E mai redusă vara? Când fața e expusă la soare, se plâng mai puțin tinerii?, a întrebat Val Vâlcu.

„Așa visează pacienții. Toți spun că au fost la soare și li s-au uscat leziunile de acnee. Adevărul este că soarele este un trigger pentru acnee. Soarele reactivează orice infecție și, în acnee, vorbim de Propionibacterium acnes, care e un agent patogen.

În acnee vorbim de suprainfecția dată de stafilococ în mecanismul de producere al acneei, avem mai multe etape succesive, astfel încât soarele, pe moment, crezi că te usucă, dar după aceea se produce fenomenul de rebound, de exacerbare a leziunilor, odată ce ai ieșit din soare. Deci, soarele este de evitat la pacienții cu acnee.”, a spus prof. dr. Olga Simionescu.

 

Ecranul e obligatoriu în acnee

Prof. dr. Olga Simionescu a explicat că în cazul acneei, utilizarea protecției solare este crucială, dar este important să fie aleasă cu grijă. Există anumite tipuri de ecrane care pot fi comedogene și pot agrava acneea. Pentru pacienții cu acnee, este recomandat un agent-ecran special, cum ar fi un ecran mineral, care să nu fie comedogen și să nu stimuleze formarea de comedoane sau acneea.

„E suficient ecranul sau e de evitat total?”, a întrebat Val Vâlcu.

„În acnee, ecranul e obligatoriu, dar există un ecran care poate fi comedogen. Dacă el nu este special pentru acneici, adică dacă nu este un ecran mineral, îi induce acneea. Eu îi dau un ecran și îmi zice: „Păi mi-l dai sau este inductor de acnee?”. Deci, pacientului cu acnee îi trebuie un agent-ecran special pentru acnee care să fie un agent ecran mineral, să nu fie comedogen, să nu inducă producerea de comedoane, să nu inducă acneea.”, a spus prof. dr. Olga Simionescu.

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel