Data actualizării:
Data publicării:

Acetona, bomba cu ceas de pe măsuţa de machiaj. Folosit frecvent în spaţii închise, banalul dizolvant de unghii ne poate îmbolnăvi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Sanatate
WhatsApp
/ Foto: Pexels
/ Foto: Pexels

Când devine periculoasă inhalarea de acetonă? Află din materialul următor la ce riscuri de îmbolnăvire te expui atunci când îţi faci manichiura acasă.

Alegeri prezidentiale 2024

Unghiile îngrijite şi frumos colorate sunt admirate de oricine, iar cele mai frumoase cer timp şi răbdare. Dar şi precauţie, spun medicii. Acetona cu care dizolvăm oja de pe unghii poate deveni periculoasă atunci când este folosită în exces, mai ales în spaţii neaerisite. Vapotii pot fi inhalaţi cu fiecaer utilizare şi astfel riscăm să dezvoltăm boli de plămâni, insuficienţă respiratorie, ochi iritaţi, gât inflamat, intoxicaţii dar şi afecţiuni mult mai grave. Din cauza solvenţilor precum acetona şi acetatul de etil, dizolvanţii de lac de unghii descompun oja şi o dizolvă. Agenţii de îndepărtare a lacurilor de unghii pot fi împărţiţi în două categorii: cu şi fără acetonă. Este bine mereu să alegem din raft dizolvantul fără acetonă dacă vrem să avem grijă şi de sănătatea noastră, nu doar de unghii. În plus, se ştie deja că acetona folosită des poate deteriora şi usca unghiile, precum şi pielea din jurul acesteia, deoarece îndepărtează uleiurile naturale ale pielii.

Sigur ţi s-a întâmplat ca în timpul îndepărtării lacului de unghii să te deranjeze mirosul înţepător de acetonă. Acela este momentul în care inhalezi vaporii de acetonă, acest solvent care ar putea să-ţi dea dureri de cap toată ziua, să te facă să te simţi ameţit, să tuşeşti necontrolat, să ai gâtul iritat sau chiar să ai vărsături. Cauza este acumularea lentă în organism. Uneori, se poate ajunge la intoxicaţii iar intervenţia se va face doar la medic. Sunt, însă, şi situaţii când lucrezi într-un salon de înfrumuseţare şi, vrei nu vrei, petreci mult timp în preajma sticluţelor cu lac de unghii, care şi ele emană vapori periculoşi, şi cu dizolvant. Aici, ventilaţia este esenţială, altfel s-ar putea să inhalezi mai mulţi vapori decât ar trebui. Te poţi proteja, de asemenea, cu o mască chirurgicală cât timp lucrezi la mâinile sau picioarele clientei.

Acetona din dizolvantul de lac de unghii poate fi periculos deoarece afectează rinichii, creierul şi sistemul nervos, conform Medical News Today. Expunerea prelungită poate irita pielea, ochii şi căile respiratorii superioare. Aşa îţi dai seama că este posibil să ai o intoxicaţie cu acetonă! Este bine să verificaţi mereu dacă recipientul cu acetonă are capacul pus şi e bine închis. Dacă dopul nu e înfiletat cum trebuie, se poate evapora lent în camera în care staţi şi dormiţi iar asta poate afecta grav sănătatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel