ACCIDENTE România. Lucian Diniţă: România a tras în jos media UE
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Lucian Diniță
Lucian Diniță
În 2012, ponderea ridicată a deceselor rutiere în România, comparativ cu situaţia din Uniunea Europeană (UE), a dus la creşterea amenzilor. În prezent, acestea pot ajunge și la suma de 850 de euro pentru contravenții precum plimbarea cățelului pe locul din dreapta față, geamuri fumurii sau aruncarea gumei de mestecat pe geam a provocat numeroase reacţii.

Fostul şef al Poliţiei Rutiere Lucian Diniţă, contactat de DC News, înţelege că sumele mari reprezintă o problemă pentru buzunarele românilor, însă face o precizare importantă: „dacă reducem amenzile, o să regretăm peste câţiva ani, când o să plângem morţii de pe şosele".

Acesta spune că, în Bulgaria, românul conduce cu 50 km/oră pentru că ştie că va fi amendat drastic. Prin urmare, românii ştiu de frica amenzilor.

Odată cu aderarea la UE, România şi-a însuşit obiectivele acestea în domeniul siguranţei rutiere, respectiv reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere. Diniţă spune că România a tras în jos media UE în ceea ce priveşte circulaţia rutieră prin numărul uriaş de decese cauzate de accidente.

VEZI ŞI Mărire amenzi. Hagiu, avertisment: "Piața Victoriei nu va fi suficient de încăpătoare"

Cum spuneam, în 2012, au fost crescute amenzile. Această măsură, conform lui Diniţă, a dus la scăderea numărului de accidente produse în România. Prin urmare, nu ar fi indicată o "relaxare" a acestora. 

Ordonanța 14/2017, semnată de premierul Mihai Tudose, a mărit cuantumul amenzilor pentru mai multe abateri de la regimul rutier. Aceste noi prevederi dublate de mărirea salariului brut minim pe economie, care este baza de calcul pentru amenzi, ar duce cuantumul contravențiilor la sume de neimaginat pentru România. 

Mărirea salariului minim la 1900 de lei va face ca un punct de amendă să fie de 190 de lei. Cea mai mică sancțiune din România este de două puncte ceea ce înseamnă 380 de lei.


VEZI ȘI Mărire amenzi. Bulai, semnal de alarmă: "O golănie!"

VEZI ŞI Amenzi. Badea și Vâlcu, împotriva lui Chirieac după episodul "mă fac #rezist"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel